Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün MİT-TIR haberleri nedeniyle yargılandıkları davanın 3'üncü duruşması Çağlayan Adliyesi'nde görüldü.
 
Basına ve izleyicilere kapalı görülen davada gazeteci Emre Erciş tanık olarak dinlendi.
 
Duruşmada savcı dava dosyasının Yargıtay'daki Selam Tevhid dosyası ile birleştirilmesini ve Hasan isimli kişinin müdahillik talebinin reddine karar verilmesini istedi. 
 
Dava dosyalarının birleştirilme talebi reddedildi. Duruşma 6 Mayıs tarihine ertelendi.

DURUŞMA ÖNCESİ
Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar, yargılandıkları davanın duruşması öncesi adliye önünde konuştu. Tutuklu 4 akademisyenin de bugün görülecek davalarına dikkat çeken Dündar, "Tek tek yargılanmak yerine bir arada birbirimizin mücadelesine sahip çıkmayı çok önemli buluyorum. Türkiye'nin muhalif potansiyelinin adliye önlerinden başlayacağına inanıyorum. Öğretim üyelerimizi buradan alıp çıkmaya geldik" dedi.

Cumhuriyet Gazetesi Ankara temsilcisi Erdem Gül, düşünce özgürlüğünün üzerindeki baskıların aynı şekilde sürdüğünü belirtirken, “Tek fark biz tutuklu değiliz” dedi. MİT TIR’ları davasının düşmesi gerektiğini belirten Gül, bugün aynı adliyede tutuklu akademisyenlerin de kendileri gibi serbest kalmasını istediklerini dile getirerek, “Çağlayan adliyesinden 2 iyi haberle çıkmak istiyoruz” dedi.

Gazeteciler Dündar ve Gül'ün MİT TIR’ları haberiyle ilgili yargılandığı davanın 3. duruşmasının görülmesine başlandı. Duruşma öncesi İstanbul Adliyesi önünde açıklama yapan gazetecilerin gündeminde bugün aynı adliyede ilk kez hakim karşısına çıkacak olan tutuklu akademisyenler vardı.

GÜL: DAVAMIZIN DÜŞMESİNİ BEKLİYORUZ 

Erdem Gül, barış bildirisine imza attıkları için tutuklanan akademisyenlerin de bugün hakim karşısına çıkacağını hatırlatarak, "Medya meselesi bakımından söylersek medyadaki hal-i pürmelalimizde bir değişiklik yok. Düşünce özgürlüğü medya üzerindeki baskı aynı şekilde devam ediyor. Tek fark biz tutuklu değiliz. Bunun sürmesi gerekiyor. Hatta davamızın da düşmesini bekliyoruz. Bugün mahkemede de bunu ifade edeceğiz. Tutuklu akademisyenlerin de serbest bırakılması gerekiyor. Bugün Çağlayan Adliyesi'nden iki iyi haberle çıkmak istiyoruz" diye konuştu. 

DÜNDAR: ÖĞRETİM ÜYELERİMİZİ ALIP ÇIKMAYA GELDİK

Can Dündar da, tutuklu akademisyenlerin davasına değindi. Dündar, "Öğretim üyelerimizi buradan alıp çıkmaya geldik" dedi. Dündar, "Bugün iyi bir tesadüf oldu. Türkiye'nin basın özgürlüğünü ilgilendiren önemli bir davası ile düşünce özgürlüğünü ilgilendiren akademisyenlerin davası bir araya geldi. Dolayısıyla daha güçlüyüz bugün burada. Tek tek yargılanmak yerine bir arada birbirimizin mücadelesine sahip çıkmayı çok önemli buluyorum. O yüzden iki önemli damar Çağlayan önünde bir araya geldi. Türkiye'nin muhalif potansiyelinin adliye önlerinden başlayacağına inanıyorum. Öyle olmaya başladı. Burada giderek daha güçlüyüz. Öğretim üyelerimizi alıp çıkarmaya geldik. Onları alıp daha güçlü bir şekilde buradan ayrılacağız" diye konuştu.

(Kaynak: DİHA – ZETE)