Can Dündar, ‘Ölümü gösterip sıtmaya razı ettiler’ başlıklı bugünkü yazısına, “Bu satırları, çevresi tümüyle polislerce çevrilmiş bir binadan yazıyorum” derken, AKP’nin tek başına iktidar olmasını değerlendirdi.

Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar, AKP’nin tek başına iktidar olmasının ardından ‘anayasa değişikliğinin‘ kapıda olduğunu belirterek,  şu değerlendirmeyi yaptı:

‘KORKU SEÇMENİ ESİR ALDI’

“İki seçim arasında bir yüksek ateş hali yaşadık. Ve yüksek ateşli insanlar nasıl davranırsa, toplum da öyle davrandı. Korku, seçmeni esir aldı. Korkunun pençesine düşen toplumlar, örgütlü direnç imkânları yoksa kendilerini koruyacak bir güç odağına sığınmak ister. Birçok diktatörlüğün doğum yeri, bu korku tünelidir. Bu, korunaksız toplumların ‘masum’ davranış özelliğidir. ”

Asıl sorun, daha önce farklı sağ partilere dağılan muhafazakâr oyların, tek partide buluşması ve o partinin de demokratik değerlere uzak, dini siyasi amaçlarla kullanmaktan çekinmeyen, totaliter bir yapı olması… Dolayısıyla yaptıklarının, yapacaklarının garantisi olduğunu öngörerek ve iktidara daha rahat hükmetme kudreti verecek bir anayasa değişikliğinin kapıda olduğunu bilerek, daha ağır bir baskı dönemine hazır olmak gerekir. Önce korkuyu, sonra korkudan beslenenleri yenmek için bugünden itibaren seferber olmak gerekir.

(Diken)