Can Dündar, Gazetelere kayyım atanmasına ilişkin, “Bence son muhalif de susturulana kadar durmayacaklar. Son farklı ses de susana kadar devam edecek bir baskı rüzgârı bu” ifadelerini kullandı.

MİT TIR'ları haberi nedeniyle Erdoğan ile iktidarın hedefi olan ve 92 gün boyunca Ankara Temsilcisi Erdem Gül'le birlikte Silivri Cezaevi'nde kalan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar BirGün’ün sorularını yanıtladı.

Akademisyenlere baskı, terör tanımının genişlemesi, sivillere yönelik bombalı saldırılar... Birbirini besleyen bir süreç var gibi. Son gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz?

Her tür şiddet karşı şiddeti çoğaltmak dışında bir şeye yaramıyor. Onun için şiddet sarmalının bizi götürdüğü yer olsa olsa daha fazla şiddet ve herkesin kör olduğu insanlar topluluğudur. O yüzden barış için feryat etmemiz lazım. Bu şiddet sarmalının son bulması için. Savunulan şey bir polis devletiyse, olağanüstü hal ilanı ise ona hizmet eden bir şeye dönüşüyor. O yüzden şiddetin her türüne, devlet şiddeti dâhil, terörün her türüne, devlet terörü de dahil hayır diyelim.

Erdoğan'ın söylemleri ve farklı seslere tahammülsüzlüğü ile nasıl bir noktaya gider ülke?

Bizlerin dik durması lazım. Erdoğan’a göre ülkede 40 milyon terörist var. Kendisini desteklemeyen oy oranları ile de gördüğümüz kadarıyla bu kadar insan var. Terör kapsamı buraya kadar genişleyebilir.

Bu kadar büyük bir örgütle kimse baş edemez. Bu yaklaşımla bu örgütü büyütmekten başka bir şey yapmış olmuyor. 40 milyon daha da çoğalır. Dilerim her eleştiriyi hakaret saymaktan her hakareti bir terör örgütüne yamamaktan, her örgütten kendisini devirecek bir ihtilal hareketi gibi bahsetmekten umarım vazgeçer. Ben bunları büyük bir korkuya bağlıyorum.

Korkudan mı bu kadar baskıyı artırıyor?

Tamamen buna bağlıdır evet. Benim anladığım büyük oranda yargılanmaktan korkuyor Erdoğan. Şu son yaptığı bize yönelik şey bile Anayasa mahkemesi kararını hiçe saymaktır ve hukuki değil. Bunlar suç kapsamında ve bunların hesabının sorulacağını düşünüyor.

Dua etsinler bizim koşullarımızda yargılanmasınlar. Adil yargılanmaları için gereken desteği biz de veririz. Elimizden geleni yaparız. Hukuk onlara da lazım olacak. Biz yine hukukun yanında olacağız.

Kayyım ile kimi medya kuruluşlarına el koyma uygulamaları hakkında ne düşünüyorsunuz? Cumhuriyet, BirGün gibi gazeteler de hedefte mi?

Bence son muhalif de susturulana kadar durmayacaklar. Muhalif lafı da çok hoşuma gitmiyor, ille muhalif olması gerekmiyor insanın. Demokrat olması, insan olması yeterli bunlara karşı çıkması için. Son farklı ses de susana kadar devam edecek bir baskı rüzgârı bu. O son adam şimdiden buna direnmezse, yalnız kalacak.