Silivri cezaevinde bulunan Cumhuriyet Gazetesi  Genel Yayın yönetmeni Can Dündar, 15 yıl önce F tipi eylemleri nedeniyle birlikte “arabulucu heyetinde” yer aldığı CHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu aracılığıyla “tecrit ölümdür!” mesajı gönderdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu ve Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, dün Can Dündar ve Erdem Gül'ü Silivri Cezaevi'nde ziyaret etti.

Dündar,  2000 yılında F tipi cezaevlerini protesto etmek için 43 cezaevinde başlatılan açlık grevleri nedeniyle Bekaroğlu'nun da aralarında bulunduğu heyette arabulucu olarak yer aldıklarını ve bu ziyaretin de olayın yıldönümüne denk geldiğini anımsattı.

 Dündar, Bekaroğlu ve Çakırözer aracılığıyla gönderdiği mektubunda şunları yazdı:

 “Bugün 19 Aralık,

15 yıl önce bugün, sayın Mehmet Bekaroğlu'nun da dahil olduğu bir arabulucu heyetle, Bayrampaşa cezaevinde, ölüm orucu tutan, hükümlü vce tutuklularla görüşmüştük.

Konu; Tecritti,  F Tipi cezaevleriydi.

O temas, sonuç vermeyince,  hükümet 10 gün sonra bir katliamla son verdi eyleme.

Bugün, bir tutuklu olarak, tecritteyim. O gün, tecrite karşı ölüme gidenlerin anısına bir kez daha şehadet edeyim: Tecrit ölümdür.

19 ARALIKTA NE OLDU?

Hayata dönüş operasyonları adı altında, Türkiye'de  cezaevlerindeki bazı tutuklu ve hükümlülerinin F tipi hücre sistemine ve tecrit uygulamasına direnmek için 20 Ekim'de başlattıkları açlık grevi ve ölüm orucu eylemlerine karşı, 19 Aralık 2000 tarihinde, 20 cezaevine birden yapılan, 2'si asker 30'u tutuklu 32 kişinin öldüğü, yüzlerce kişinin yaralandığı, yaklaşık 10000 güvenlik görevlisi tarafından gerçekleştirilen operasyonlara verilen resmi addır.