Milliyet yazarı Can Dündar, Gezi olaylarıyla beraber Başbakan Erdoğan’ın Avrupa Birliği’nin (AB) eleştirilerine yönelik ‘Tanımıyorum’ sözlerini değerlendirdi. Bu durumu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün “10 senede kurulan imaj, 10 günde yıkıldı,” sözlerini hatırlatarak açıklayan Dündar, Gezi Parkı’nın biber gazıyla zehirlenen iki şeye dikkati çekti: Kürt sorununda barış süreci ve AB’ye tam üyelik. Dündar, bundan sonra ödenecek bedellerin ise eskisinden de ağır olacağını belirtti.

İşte Can Dündar’ın “AB de gidiyor, barış süreci de…” başlıklı yazısı:

AK Parti’nin iki büyük hamlesiydi: Avrupa Birliği’ne tam üyelik süreci...

Ve Kürt sorununda barış süreci...

İki süreç de Gezi Parkı’nın biber gazından zehirlendi.

***

Avrupa Birliği, uzun yıllar AK Parti’ye “Müslüman Demokrat“ teşhisi koydu. Askeri vesayeti geriletme çabalarına destek verdi. Kürt sorununda barışçıl çözüm arayışını alkışladı.

Sağladığı ekonomik istikrarı övdü. Otoriter politikaları eleştirse de ipleri koparmadı. Ancak Gezi Parkı, Batı’nın “Yetti artık“ dediği bam teli oldu.

Eleştiriye tahammülsüzlük, meydanların eleştiriye kapatılması, polisin aşırı şiddet uygulaması, medyanın susturulması, sanal alemin muhasaraya alınması, Avrupa’yı zaten temkinli baktığı iktidardan hepten uzağa düşürdü, Türkiye’nin dünyadan dışlanmasına yol açtı.

Uyarıların “Siz de kim oluyorsunuz. Tanımıyorum“ diye cevaplanması ve “Asıl onların bize ihtiyacı var“ yanılgısı, tam üyelik hedefinin, AB perspektifinin iflası olarak yorumlandı.

Cumhurbaşkanı Gül‘ün ima ettiği teşhisle, “10 senede kurulan imaj, 10 günde yıkıldı.”

***

“Gezi zehirlenmesi“nin diğer kurbanı ise barış süreci oldu.

Dün bir “Akil insan“la buluştum.

“Biz raporumuzu verdik, işimizi bitirdik“ dedi.

Ancak üzgündü; çabalarının işe yaramadığı, sürecin batağa saplandığı görüşündeydi. Neden ortak bir ses vermediklerini sordum; “Herkes farklı fikirde“ dedi.

Diyarbakır’daki son konferansın mesajları, BDP’nin sert çıkışları, Hükümet’in giderek milliyetçi tona bürünen açıklamaları, sürecin geriye doğru işlediğine delalet...

Görünen o ki AK Parti, bazı kamuoyu yoklamalarında oy oranının düşmüş olmasını, açılım sürecinin muhafazakar tabanda gördüğü tepkiye bağlıyor. O yüzden de seçim yaklaştıkça tekrar en başa, “Bölücübaşı“ üslubuna, “dış mihraklar“ öcüsüne, “Bayrak asalım“ kampanyasına dönüyor.

İşe yarar mı?

Bu saatten sonra zor.

Eski mağduriyetleri hatırlatmak da işe yaramıyor.

“Yüce Mevlam, aldıkça alıyor.”

***

Türkiye’nin Cumhuriyet’le yaşıt iki projesidir:

Batılılaşma ve demokratikleşme...

İkisine de baskıcı uygulamalarla değil, daha özgürlükçü politikalarla erişilir.

Barışçıl gösterilerin polisle bastırılması, sosyal medyaya el atılması, sanatçıların hedef alınması, basının, iş aleminin korkutulması, ülke çapında cadı avı başlatılması, “duran“ların karşısına “vuran“ların çıkarılması, hem Batılılaşma politikasının hem barış sürecinin sonunu hazırlar.

Ve ödenecek bedel, eskisinden de ağır olur.