RİZE’nin Çamlıhemşin İlçesi’nde Adliye’nin kapatılmasına tepki gösteren yöre halkı yöresel çalgılardan tulum eşliğinde kurdukları horon halkası ile adliye çevresini kuşattı, “Adliyemizi vermeyiz” dedi.

 

Adalet Bakanlığı’nın tarafından ülke genelinde kapatılması planlanan ilçe adliyeleri arasında yer alan Çamlıhemşin Adliyesi’nin kapatılması yönünde alınan karar bölge halkının tepkisine neden oldu. İlçedeki sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile muhtarların katılımıyla imza kampanyası başlatan ve topladığı imzaları Adalet Bakanlığı ile Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu’na (HSYK) gönderen bölge halkı, adliye binası önümde protesto gösterisi düzenledi. Gösteri öncesi Belediye hoparlörlerinden anons yapılarak vatandaşlar adliye binası önüne çağrıldı. Gösteriye 15 köy ve mahalle muhtarı ile 9 sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve Belediye meclis üyeleri ile birlikte CHP Çamlıhemşin İlçe teşkilatı üyeleri de katıldı. Burada açıklama yapan Çamlıhemşin’in Bağımsız Belediye Başkanı İdris Lütfü Melek, kapatılma kararı alınan ilçe adliyelerden birinin ne yazık ki Çamlıhemşin Adliyesi olduğunu belirterek bu kararın doğru olmadığını savundu. Melek, şunları söyledi:

 

“HSYK’nın adliyeleri kapatma kararının gerekçesinde işi az olan adliyelerin hakim ve savcıları ile adliye personelinin başka adliyelerde değerlendirilerek tasarruf amacı güdülmesi kamu hukuku yönünden sakat bir karardır. Zira idari kararlarda her şeyden önce kamu yararı olmalıdır. HSYK’nın sayın yetkililerine ve Sayın Adalet Bakanı’na Monako’da adliye binası olduğunu, hakim ve savcısının olduğunu, adalet personeli olduğunu, ama adliyenin iş olduğunda açıldığını hatırlatmak isteriz. Rize’nin yüzölçümü en büyük ilçesi olan Çamlıhemşin’de suç az işleniyorsa, hukuki ihtilaflar az oluyorsa idare bundan gurur duymalıdır. Suç az işleniyor diye, hukuki ihtilaf az oluyor diye Çamlıhemşin halkının adeta cezalandırılmasını ne hukuk düzeni, ne adalet anlayışı, ne de vicdanlar kabul eder. İşte başta bu nedenle Çamlıhemşin Adliyesi’nin kapatılmasında kamu yararı değil, kamu zararı vardır. Bizler yurttaşların çabuk ve kolay yargıya ulaşabilme, hak arama özgürlüklerine saygı gösterilmesini, hak arama hakları önünde engel olacak Çamlıhemşin Adliyesi’nin kapatılmasına ilişkin bu idari işleme karşı yargı yoluna başvuracağımızı kamuoyuna duyuruyoruz”

 

HORONLU KUŞATMA

Açıklamanın ardından yöresel çalgılardan tulum eşliğinde horon halkası oluşturan vatandaşlar, adliye binası çevresini kuşattı, “Adliyemizi vermeyiz“ dedi. Bir süre devam eden horon daha sonra sona erdi.  (Hürriyet)