Van depremi sonrası hasar gören bir sanat galerisinden yaklaşık 150 eser çalındı. Galeri sahibi Adnan Yıldırım, çalınan İranlı ressam Muhammet Afşari'ye ait 'Ayrılık' isimli eseri, gittiği lokantanın tuvaletinin kapısında asılı olarak buldu. Lokanta sahibinin, 5 liraya satın aldığı resmi, kadın ve erkek tuvaletlerini belirtmek için kapıya astığını öğrenen Yıldırım şaşkına döndü.

 

Asıl işi imamlık olan Adnan Yıldırım, 2001 yılında bir iş gezisi için İran'a gitti. Gezdiği bir sanat galerisinden çok etkilenen Yıldırım, Türkiye'ye döner dönmez ilk iş olarak Van'ın ilk ve tek sanat galerisini açtı. Hat çalışmaları da bulunan Adnan Yıldırım, 10 yıllık süre içerisinde Van ve Ankara Resim Heykel Müzesi'nde 11 tane uluslararası resim sergisi açtı.

 

Tüm Türkiye'yi yasa boğan Van depremi, 12. uluslararası resim sergisini açmaya hazırlanan Adnan Yıldırım'ın hayatını da etkiledi. Yıldırım'a ait Van'ın ilk ve tek sanat galerisi soyuldu. Olayda, Yıldırım'ın koleksiyonunda bulunan çeşitli sanatçılara ait 150 tablo çalındı.

 

Hırsızlıkla ilgili polise müracaatta bulunan Adnan Yıldırım, bir taraftan da kendi imkanlarıyla hırsızı bulmaya çalıştı. Yıldırım, bir gün yemek yemek için gittiği lokantada gördükleri karşısında şaşkına döndü. Ellerini yıkamak için lavaboya yönelen Yıldırım, koleksiyonundan çalınan İranlı ressam Muhammet Afşari'ye ait 'Ayrılık' adlı kara kalem tablosunu kadınlar tuvaletinde asılı olarak gördü. Başka bir eseri de erkekler tuvaletinin kapısına asılı halde bulan Yıldırım, iş yeri sahibine bu resimleri nereden bulduğunu sordu. Lokanta sahibi de tabloların her birini 5 liraya satın aldığını, kadın ve erkek tuvaletlerini belli etmek için de kapılarına astığını söyledi.

 

'TABLOLARI ISINMAK İÇİN ÇADIRDA YAKTIM'

Bulduğu eserleri parasını vererek geri alan Yıldırım, tabloları lokanta sahibine satan hırsızlık şüphelisini de polise yakalattı. Mahkemeye sevk edilen hırsızlık zanlısının eşinin ifadeleri ise herkesi bir kez daha şaşkına çevirdi. Zanlının eşi, diğer tabloların yerini soran hakime, ısınmak için çadırdaki sobada yaktıklarını söyledi.

 

Deprem mağduru Adnan Yıldırım, eşi ve çocuklarıyla birlikte tayin olduğu İstanbul'a yerleşti. Bir taraftan imamlık görevini yapan Yıldırım, diğer yandan da sanat faaliyetlerini sürdürüyor.

 

Yıldırım'ın sahibi olduğu 'Meryem Afra Sanat Galerisi' İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tıp Tarihi Müzesi'nde 'Hat, Minyatür ve Yağlı Boya Resim Sergisi' açtı. Açılışa İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özgür Enver, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tıp Tarihi Müzesi Başkanı Prof. Dr. Nil Sarı ve sanatseverler katıldı. Özgür Enver ve Nil Sarı, sergilenen eserler hakkındaki beğenilerini dile getirdi.

 

Amerika Birleşik Devleri'nde düzenlenen bir yarışmada dünyanın en iyi kara kalem ressamı seçilen İranlı Muhammet Afşari'nin 'Ayrılık' isimli tablosunun da aralarında bulunduğu ve onlarca eserin yer aldığı sergi 31 Ekim 2012 gününe kadar gezilebilecek.