"Hayata dönüş" adı altında 20 cezaevine eş zamanlı yapılan 19 Aralık katliamını protesto etmek için Çağlayan Adliyesi önünde basın açıklaması yapmak isteyen TAYAD'lı aileler polisin saldırısına uğradı. Adliyenin C kapı önünde pankart açan TAYAD'lı ailelere saldıran sivil polis ve çevik kuvvet ekipleri, aileleri yaka paça TOMA'nın bulunduğu adliye binasının önündeki meydana sürükledi.

Adliyeye girmek isteyen gazetecilere de saldıran polis, gazetecilerin adliyedeki basın odasına girişlerini engelledi.

TAYAD’lı aileler saldırıyı karın üzerine oturarak protesto etti. “19 Aralık katliamını unutma unutturma", " Kahrolsun faşizm yaşasın mücadelemiz"," İşkencecilere hesap sorduk soracağız" sloganlarını atan aileler adına açıklamayı Nuri Cihan Yandı okudu.

13 YILDIR GELMEYEN ADALET!

19 Aralık 2000 tarihinde 28 devrimcinin katledildiği katliamın üzerinden 13 yıl geçtiğini hatırlatan Yandı, katliam emrini veren sorumluların hala yargılanmadığına ve katliamın hesabının sorulmadığına dikkat çekti." Artık sabrımız kalmadı" diyen Yandı, "evlatlarımızın katilleri yargılanana ve hesabı sorulana kadar rahat uyku yok bize. Adalet istiyoruz" diye konuştu.

KATLİAMCILAR SANIK DEĞİL TANIK

"13 yıl önce dünyanın gözleri önünde devletin devrimci tutsakları teslim almak için 20 hapishaneye eş zamanlı operasyon düzenlediğini" aktaran Yandı, "askerlerin tutsaklara kimyasal silahlarla saldırarak katliam yaptığını" vurguladı. Bu katliam esnasında 28 siyasi tutuklunun katledildiğini, 6 kadının da diri diri yakıldığına dikkat çeken Yandı, "Bu katliama ‘Hayata dönüş’ dedikleri yetmezmiş gibi yalanlarla katliamın üstünü kapatmaya çalışıyorlar" dedi.

Jandarma Genel Komutanı Aytaç Yalman ve Jandarma Harekat Başkanı Osman Özbek'in katliamın birinci dereceden sorumlu olduğunu vurgulayan Yandı, "ancak bu iki katliamcı sanık olarak yargılanması gerekirken, tanık olarak ifadeleri alınmıştır" dedi.

AKP hükümetinin de bu katliamcıları koruduğunu belirten Yandı, bu güne kadar F Tipi cezaevlerindeki tecride karşı bedenlerini açlığa yatırarak direnen 122 devrimcinin yaşamını yitirdiğini, AKP iktidarı döneminde 2 bin üzerinde tutuklunun hayatını kaybettiğini dile getirdi. Yandı, 122 tutsağın yaşamını yitirmesinin baş sorumlusunun dönemin Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk olduğunu hatırlattı. (ANF)