Af Örgütü'nden Taner Kılıç'ın tutuklu olduğu ve toplam 11 hak savunucusunun yargılandığı Büyükada davasının üçüncü duruşması görüldü. Duruşmada tek tutuklu sanık Taner Kılıç için tahliye kararı verildi.

Büyükada’da hak savunucularının güvenliği konulu bir toplantı nedeniyle haklarında dava açılan 11 hak savunucusunun yargılandığı davanın üçüncü duruşması bugün İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Duruşma öncesi adliye önünde yapılan basın açıklamasında davanın tek tutuklu sanığı olan Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı avukat Taner Kılıç’ın serbest bırakılması talep edildi.

Duruşmayı takip eden gazeteciler ve hak savunucuları, saat 11 itibarıyla duruşma salonuna alındı.

Uluslararası Af Örgütü’nden bir heyet de duruşmayı takip ediyor. Heyette Af Örgütü Türkiye Araştırmacısı Andrew Gardner, Avrupa Direktörü Gauri van Gulik, Tehlike Altındaki Bireyler Kıdemli Kampanyacısı May Carolan, Birleşik Krallık Şube Direktörü Kate Allen, Almanya Şube Direktörü Markus Beeko, Fransa Şube Direktörü Sylvie Brigot-Vilain, Norveç Şube Direktörü John Peder Egenæs ve İspanya Şube Direktörü Esteban Beltran yer aldı..

SAVCI KILIÇ'IN TUTUKLULUĞUNUN DEVAMINI İSTEDİ

Taner Kılıç ve avukatları, ByLock konusunda gereken incelemenin 8 aydır yapılmadığını belirterek, bu haliyle yargılamanın adil olmadığını ifade etti.

Kılıç şöyle konuştu:

“Gerekli bilişim incelemeleri yapılmadığı için tutukluluk halimin devam etmesi adil değil, siber şubeden gerekli raporların gelmemesinin nedeninin artık Af Örgütü YK Başkanı olmam ve bu yüzden cezalandırıldığımı düşünüyorum. Benim şahsımda Af Örgütü, Bunun üzerinden de tüm insan hakları kurumları ve savunucularına göz dağı verilmeye çalışıldığını cezalandırıldığını düşünüyorum. Dosyamın Büyükada davası ile birleştirilmiş olmasının başka mantıklı bir açıklaması yok.”

Savcı, Kılıç’ın tutukluluğunun devamı yönünde talepte bulundu.

Kılıç’ın avukatları ise siber raporun bir sonraki duruşmaya yetişecek şekilde gelmesi, kaçma şüphesi olmadığı için tutuklama gibi ağır ve orantısız bir tedbir yerine adli kontrolle yargılamanın sürmesini talep etti.