Yazar Yaşar Kemal, memleketi Osmaniye'nin Gökçedam (Hemite) Köyü'nde yeniden düzenlenen 'Yaşar Kemal Parkı' ve yeni yapılan 'Yaşar Kemal Kültür Evi'nin açılışını yaptı.

Tören programı Abdurrahman Keskiner Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerinin müzik dinletisi ile başladı. Daha sonra Nebil Özgentürk'ün hazırladığı 'Yaşar Kemal Efsanesi' adlı belgesel izlendi.

"BİR KEZ BİLE BANA 'SEN KÜRTSÜN' DİYE LAF SÖYLEMEDİLER"

Alkışlarla kürsüye gelen Yaşar Kemal, çocukluk yıllarına dair anılarını paylaştı. Yaşar Kemal, "Bana bazı insanlar 'Hemite, yani Hamit dede nedir?' diye sorduklarında anlatırım. Hamit dede derki; 'Ben bu memlekette bir Kürt köyünde doğdum, Türk köyünde büyüdüm. Yalnız bu Hemite'de en sevgili çocuk bendim bu köyde' derdi. Bu denilecek, söylenecek bir şeydir. Şimdi biz bin senedir beraberiz. Bu memleketi yani Osmanlı memleketini demek istiyorum. Çok müthiş yapmışlardır. Ben Kürt çocuğuydum, ama oyun oynarken arkadaşlarımız kavga ederdi, herkesi döverlerdi. Ama beni dövmezlerdi. Bir kez bile bana 'Sen Kürtsün' diye laf söylemediler" diye konuştu.

'BÜTÜN TÜRKİYE YAŞAR KEMAL'İN KÖYÜ GİBİ OLSUN'

Konuşmasında köyünü çok sevdiğini ve insanlarından hiçbir kötülük görmediğini vurgulayan Yaşar Kemal, şöyle devam etti:

"Hiçbir köylü ben Kürdüm diye dışlamadı. Biz cennette büyüdük. Hiçbir kötülük görmedim, anadan, babadan, dededen. Şimdi bağırıyorum yine buradan ve Türkiye bunu dinlesin, Türkiye bilsin, bütün Türkiye desin ki 'Bütün Türkiye Yaşar Kemal'in köyü gibi olsun!' Ben de bunu yazayım. Benim işim yazmaktır, konuşmak değildir. Bunu yazacağım ben de."

Daha sonra Yaşar Kemal'in çocukluk arkadaşı Veli Kılıç söz alıp, 25 yıllık mazileri olduğunu anlattı. Veli Kılıç, "Ne kavgamız olurdu, ne dövüşümüz, öyle kardeş gibi büyüdük. Buraya bazen gelenler oluyor, bana 'Gel senin kardeşini soruyorlar' diyorlar. Ben de aklımın yettiği kadar Yaşar Kemal'i, annesini babasını anlatıyorum" dedi.

'TÜRKİYE'DEKİ DOSTLUĞU, KARDEŞLİĞİ BİR KEZ DAHA VURGULADI'

Vali Celalettin Cerrah ise Yaşar Kemal'e 'Büyük Üstat' diye hitap ettiği konuşmasında usta yazarın dostluğa, kardeşliğe yaptığı vurguyu öne çıkardı. Vali Cerrah, şöyle konuştu:

"Büyük Üstat Yaşar Kemal bey ve çocukluk arkadaşı, çok güzel konulara değindiler. Türkiye'deki dostluğu, kardeşliği bir kez daha burada vurguladılar. Büyük Üstat Yaşar Kemal Bey dedi ki; 'Ben bu köyde Kürt olmama rağmen, hiçbir ayrıcalık görmedim. Diğer arkadaşlarım, kavga ederlerdi, ama bana dokunmazlardı. Buradan şunu örnek gösterdi; Türkiye öyle bir yer ki, Kürdüyle, Türküyle, Çerkeziyle, Lazıyla bir millet, kardeşlik içerisinde yaşanacağı, tek bir ruh. Yine örnek olarak söyledi ki; 'Çanakkale'de beraber savaştılar. Biz böyle bir dostluğu gördük ve tüm Türkiye, bu köy gibi olsun.' Bundan çok büyük ders alınması lazım. Burada Büyük Üstat için daha önceden 'İnce Memed' anıtı açılmıştı. Biz de bu alanı güzelleştirip, Osmaniye'mizin yetiştirdiği, çocukluğunun geçtiği, Türkiye'ye ve dünyaya mal olmuş, büyük üstadın adına yakışır bir kültür evi ve park yapmak istedik. Bu üstat için yeterli mi? Değil. Biz inşallah üstadımızı gelecek nesillere daha iyi tanıtmak için, çok daha güzel şeyler yapmaya devam edeceğiz. Ben kendilerine uzun ömürler diliyorum."

Konuşmaların ardından Yaşar Kemal ve kent yöneticileri Yaşar Kemal Parkı ve Yaşar Kemal Kültür Evi'nin açılışını gerçekleştirdi.

Kültür Evi'nde Yaşar Kemal'in kitapları, kendisi ile ilgili yazılan eserler ve fotoğrafları yer alıyor.

Programa, AK Parti Osmaniye Milletvekili Suat Önal, Yaşar Kemal'in yakın dostları Sinema Sanatçısı Tarık Akan, programcı ve yazarlar Can Dündar, Nebil Özgentürk, Orhan Kemal'in oğlu Işık Öğütçü, Osmaniyeli sinema yapımcıları Abdurrahman Keskiner ile Arif Keskiner, Osmaniye Belediye Başkanı Kadir Kara ile çok sayıda davetli ve vatandaş katıldı.

Adını taşıyan kültür evini gezen Yaşar Kemal, gazetecilerin, "Akil İnsanlar heyetini nasıl yorumluyorsunuz?" sorusunu, "Ben kabul edemezdim, etmedim zaten" diye kısa yanıt verdi.

“DUVARIN DİBİNDE RESMİM ALDILAR/ AK KAĞIT ÜSTÜNDE TANIYIN BENİ”

Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık tarafından düzenlenen “Duvarın Dibinde Resmim Aldılar/ Ak Kağıt Üstünde Tanıyın Beni” başlıklı bir sergi ile açılan Hemite Yaşar Kemal Kültür Evi 16.000 metrekare alanda kurulu olan, yürüyüş yolları, çocuklar için oyun, yetişkinler için spor grupları, piknik yerleri ve Kımıtlı Kuş Cenneti seyir terası bulunan Yaşar Kemal Parkı’nda bulunuyor.

“Yaşar Kemal Metinlerinde Renk, Işık, Koku, Doku” temaları üzerine kurgulanan “Duvarın Dibinde Resmim Aldılar/ Ak Kağıt Üstünde Tanıyın Beni” sergisi ise Yaşar Kemal’in kitaplarından seçilmiş parçalardan oluşuyor. Duvar yerleştirmesi, videolar ve fotoğrafların yer aldığı, küratörlüğünü ise Sadık Karamustafa’nın yaptığı sergi ile açılan Hemite Yaşar Kemal Kültür Evi’nin bir yandan kütüphane olarak hizmet verirken, diğer yandan da Yaşar Kemal’in Türkçe’de ve dünya dillerinde yayımlanmış kitaplarının bütün basımlarını bir araya getirmeyi amaçlayan koleksiyon projesine de ev sahipliği yapması hedefleniyor. Gençlerin de kullanımına açık olan bu koleksiyonda yazarın birinci basım kitapları da bulunuyor.

YAŞAR KEMAL KİTAPLARI KOLEKSİYONU

İlk kitabın ilk basımından günümüze kadar, Yaşar Kemal’in eserlerinin Türkçe’de ve dünya dillerinde, birçok yayınevi tarafından yüzlerce basımı yapıldı. Hemite Yaşar Kemal Kültür Evi bünyesinde bulundurulan koleksiyon için başlatılan projenin amacı, basımı yapılan bütün kitaplara ulaşmak, bu basımları bir araya getirmek, kapaklarını fotoğraflamak, yayın bilgilerini çıkarmak; Kültür Evi’nde ve internet ortamında kitapseverlerin ve akademisyenlerin hizmetine sunmak.

Araştırma çalışmasında her basım, yayınevi, editör, çevirmen, yayım dili, yayım tarihi, basım numarası, tasarım, illüstrasyon, fotoğraf, dizgi, tertip, baskı, cilt gibi bilgiler çerçevesinde tasnif ediliyor.