Türkiye'nin gözü, Abdullah Öcalan'dan gelecek mesajın okunacağı Diyarbakır'daki Newroz kutlamalarında. Mesajı iki BDP'li vekil okuyacak.

Kutlamaların yapılacağı alana, Newroz ateşi için büyük bir meşale yerleştirildi. Alanda şimdiden milyonlar toplandı. Alana gelişler sürüyor:

42’si il merkezi toplam 130 yerde yapılan kutlamaların ardından bugün gözler Diyarbakır’da! Bugün sadece Diyarbakır'da kutlama yapılacak.

Kentte yapılacak Newroz kutlamalarının finali, çözüm süreci ve İmralı görüşmeleri nedeniyle farklı bir anlam da ifade ediyor.

Öcalan Newroz kutlamalarında "tarihi bir çağrıda" bulunacağını söylemiş, "çözümün askeri ve siyasi bütün ayaklarına dair doyurucu bilgiler içereceğini" belirtmişti.

Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Demir, CNN Türk'e açıklamasında Nevruz kutlamaları için bugün kente bir milyon kişinin gelmesini beklediklerini söyledi.

BDP'nin kutlamalar için beş bin gönüllüyü görevlendirdiği belirtiliyor. 

BDP Başkan Yardımcısı Gülten Kışanak, Öcalan'ın mesajında "Biz onurlu bir barıştan yanayız. Biz çözüm istiyoruz Kürt sorununu çözmek mümkündür" diyeceğini söyledi.

İmralı'dan Abdullah Öcalan'ın gönderdiği mesaj Türkçe ve Kürtçe olarak; BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan ile İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder tarafından okunacak. İki isim, İmralı'ya giden son iki heyette de yer almıştı.

Bağlar ilçesinde kapalı alanı 136 bin metrekare olan Newroz Parkı'nda aralarında BDP'nin de bulunduğu düzenleme komitesince gerçekleştirilecek olan Newroz kutlaması için yoğun bir hazırlık yapıldı.

İşte notlar:

— Kutlamanın yapılacağı alanı düzenleme çalışması için yaklaşık 500 kişi çalıştı.

— Alana girişler saat 10.00’dan itibaren başlayacak ve etkinlikler 16.00’ya kadar devam edecek.

— Alanda, sahne, protokol ve gazeteciler için oluşturulan platform önü rengarenk boyandı.

— 'Newroz kutlu olsun' yazılı flamaların asıldığı alana, Newroz ateşi için büyük bir meşale yerleştirildi.

— Emniyet Müdürlüğü'nce alanın girişi bariyerlerle kapatılırken, giriş çıkışlar zabıta ekiplerince denetlenecek.

— Çok sayıda seyyar satıcı, zabıta ekiplerince park alanı dışında belirlenen yere yerleşti.

— Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri ve bağlı kurumlarına, ilk defa Kürtçe 'Newroz kutlu olsun' yazılı flamalar aılırken, kentin farklı yerlerindeki bilboardlarda da Newroz ile ilgili afişler yer aldı.

— Çok sayıda televizyon kuruluşunun canlı olarak yayınlayacağı kutlamayı izlemek için, yurt içi ve yurt dışından yaklaşık 500 gazeteci akreditasyon yaptı.