28 ve 29 Ekim'de Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) operasyonu kapsamında gözaltına alınan Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümü öğretim Prof. Dr. Büşra Ersanlı ve yayıncı Ragıp Zarakolu tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edilmişti.

Emniyet'teki sorgularının ardından dün sabah İstanbul Adliyesi'ne getirilen 50 kişiden 47'si savcının tutuklama talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi. Üç kişi ise serbest kaldı. Serbest kalanlar: İhsan Eliaçık, Didem Arda ve Osman Aslan.

İstanbul nöbetçi 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne sevk edilenlerin mahkeme sorgusu gece saat 23.00 civarında başladı.14 saat iki hâkim tarafından sorgulananlardan 24’ünün işlemleri tamamlandı. Prof. Dr. Büşra Ersanlı ve yayınevi sahibi Ragıp Zarakolu’nun da aralarında bulunduğu 24 kişiden 23’ü örgüt üyesi olma iddiasıyla tutuklandı. BDP MYK üyesi Mustafa Avcı da tutuklananlar arasında. Bahar Dikmen adlı bir kişi ise serbest bırakıldı.

Karara tepki gösteren avukatlar, mahkemeyi alkışlarla protesto etti.

KCK operasyonu çerçevesinde gözaltına alınan ve tutuklananların tamamı KCK yöneticisi ve üyesi olmakla suçlanıyor. Polis ve savcı BDP Siyaset Akademisi’nin KCK’ye kadro yetiştirdiğini iddia ediyor.

Diğer hâkim tarafından sorgulanan 23 kişinin ise işlemleri devam etti. Daha sonra 21 kişi hakkında daha tutuklama kararı verildi.

Böylece tutuklama istemiyle mahkemeye sevkedilen 47 kişiden 44'ü tutuklanmış oldu.

İLK DALGADA 110 KİŞİ ALINMIŞTI

4 Ekim'de gerçekleştirilen KCK operasyonlarında 110 kişi gözaltına alınırken, aralarında BPD PM üyeleri, il yöneticileri, ilçe başkanları ve kurum yöneticilerinin yer aldığı 98 kişi tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. Tutuklananlar arasında Zarakolu'nun oğlu Cihan Deniz Zarakolu ile yazar Aziz Tunç da vardı.

Dün mahkeme önünde toplananlardan Rakel Dink, ‘AKP 1915 yılına tekrar döndürüyor’ demişti...

İlgili haber burada >>>