Berkin Elvan'ın cenazesinin olduğu gün ölen Burak Can Karamanoğlu hakkında savcılığın hazırladığı iddianameyi mahkeme "eksik soruşturma" gerekçesi ile iade etti.

Berkin Elvan'ın cenazesinin defnedildiği gün Okmeydanı'nda meydana gelen olaylarda başına isabet eden kurşunla öldürülen Burak Can Karamanoğlu ile ilgili hazırlanan iddianame, 'eksik soruşturma' gerekçesi ile savcıya iade edildi.

Radikal'de yer alan habere göre sanıklara yüklenen suçla mevcut delil ilişkisine açıklık getirilmesini isteyen mahkeme, terör örgütü üyesi olarak gösterilen Oğuz K.'nın örgüt üyesi olduğuna dair delil bulunmadığını belirtti.

MAHAKEMENİN RED GEREKÇELERİ

- "Şüphelilere yüklenen suçu oluşturan olaylar mevcut delillerle ilişkilendirilerek açıklanmadı."
- "Suçun sübutuna etkisi olacak mutlak delillere ilişkin eksik soruşturma yapıldı. "
- "Şüpheli Oğuz K. yasa dışı terör örgütü üyesi olarak gösterildiği halde dosyada bu yönde bir delil yok"

MAHKEME İADE ETTİ

İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mesut Erdinç Bayhan tarafından hazırlanan iddianameye ilişkin incelemesini tamamlayan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 'eksik soruşturma' gerekçesi ile iddianameyi savcılığa iade etti.

Mahkeme, iade gerekçesinde sanıklarla deliller arasındaki ilişkiye açıklık getirilmesini istedi. Mahkeme, “Şüphelilere yüklenen suçu oluşturan olaylar mevcut delillerle ilişkilendirilerek açıklanmadı. Suçun sübutuna etkisi olacak mutlak delillere ilişkin eksik soruşturma yapıldı" gerekçesi ile iade kararı verdi.

‘OLAY ANI TELEFON KAYITLARI İNCELENSİN’

Olay günü olay saatinde Burak Can Karamanoğlu'nu vuran silahın şüpheliler Volkan G. ve Oğuz K. tarafından kullanıldığını, Karamanoğlu'nun kimin atışı ile vurulduğunun tespit edilemediğini hatırlatan mahkeme, bu nedenle bu iki zanlının olay anına ilişkin ayrıntılı telefon incelemesinin yapılmasını istedi.

Mahkemenin iade gerekçelerinden biri de Oğuz K.'nın yasadışı terör örgütü üyesi olup olmadığı ile ilgili oldu. İade gerekçesinde, “İddianamede Oğuz K.'nın yasa dışı terör örgütü üyesi olarak gösterildiği halde bu yönde bir delilin dosyada bulunmadığı" belirtildi.

Dosya, iddianameyi hazırlayan İstanbul Adalet Sarayı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nda görevli Cumhuriyet Savcısı Mesut Erdinç Bayhan'a geri gönderildi. Savcı Bayhan'ın önünde iki yol bulunuyor; ya mahkemenin kararına itiraz edecek, ya da belirtilen eksiklikler konusunda çalışma başlatacak. Savcı Bayhan iade kararına itiraz eder dosya bir üst mahkeme sıfatı ile İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilecek. Bu mahkeme, 15 gün içinde iddianamenin kabulü veya reddi konusunda kararını verecek.