Ekonomi yazarı Bülent Falakoğlu, Ankara Ticaret Odası’nın başkanlık seçimlerini köşesine taşıdı.

Falakoğlu, “ATO’da, cemaat ile kavgadan iç rekabete dönüşen koltuk yarışı neden? Devlet gücünü, mali kaynaklarını birlikte dağıtıp kullanan AKP-Cemaat koalisyonun dağıldı. Şimdi kavganın sebebi, dağılanın yerine hangi ittifakın oluşturulacağı ve içinde kimlerin bulunacağı meselesi.

Falakoğlu’nun Evrensel’de yayınlanan, “FETO ile kavgadan başka bir rekabete” başlıklı yazısı şu şekilde:

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanlığı seçimi bugün. İki aday var. Biri, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in 33 yaşındaki oğlu Osman Gökçek. Diğeri, Cumhurbaşkanının eşi Emine Erdoğan’ın kuzeni Gürsel Baran.
 
Gökçekler ile Erdoğanlar; bir iç rekabet. İki aday arasındaki rekabetten çok daha fazlasını anlatıyor bu seçim.
 
Son dönemki gelişmeleri kısaca hatırlayalım. ATO Başkanı Salih Bezci ve 9 yönetim kurulu üyesi görevlerinden istifa etti. Aynı gün Osman Gökçek aday oldu. Ne oluyor sorularına şu yanıt verildi: Yönetimde ‘FETÖ’cüler vardı. Her yerde olduğu gibi ATO’da da temizlik yapılıyor.”
 
Bu cevapla ‘herşey normalmiş’ algısı yaratılmaya çalışıldı. Adaylardan Gürsel Baran ise sürecin hiç de normal işlemediğini anlattı.
‘Yönetim istifa etmedi ettirildi’ dedi.
 
“Bir hafta içinde odaya gelen kardeşimizin (Osman Gökçek) burada aday olması uygun değil” dedi.
 
“2013’teki oyun kurucuların bugün tekrar oyun kurucu olmasına müsaade etmek istemiyoruz” dedi.
 
Gökçek’in bir haftadaki yükselişi nasıl oldu? 2013’te ne olmuştu? Baran’ın bahsettiği oyun kurucular kimler?
 
CEMAATÇILAR-GÖKÇEKLER İŞBİRLİĞİ
 
Oyun kurucular kimlerdi?
 
ATO’nun 2013 seçimlerinde mevcut Başkan Salih Bezci ile MÜSİAD kökenli Mustafa Deryal yarıştı.
 
Salih Bezici’nin listesinde Fetullah Cemaatiyle ilişkili isimlerin olduğu söyleniyordu. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in, cemaat ağırlıklı Bezci ‘nin listesinin kazanması için belediye ile iş yapan firmaları arayarak kulis yaptığı kamuoyuna yansımıştı. Bezci seçimi bu firmaların desteğiyle kazanmıştı. Ağırlın cemaatte olduğu söyleniyordu. Başkanvekili Ayhan Atalay ise ATO’nun imamı olarak anılıyordu. 
 
Oyun kuruculardan kasıt bu ortaklık. Peki ya, ‘kardeşimiz” diye hitap edilmesine rağmen itiraz edilen bir haftalık yükseliş neyi nesi?
Osman Gökçek bir ticaret adamı değil. Sadece ve sadece Beyaz TV’nin genel müdürü. Bu genel müdürlük sayesinde ATO’nun Medya Meslek Komitesi’nde yer aldı. Komite üyeliğinin önü ise Cemaate yönelik operasyonla el konulan Samanyolu’nun temsilcisi Abdullah Abdülkadiroğlu’nun istifasıyla açıldı. 
 
O yol şimdi başkan adaylığına kadar uzandı. 
 
Sorular havada uçuşuyor: Oğul Gökçek, yönetimin istifasını ‘cemaat suçlaması’ tehdidiyle mi sağladı?
 
Gökçek’in adaylığına imza veren 142 üye baskı ve şantaja maruz kaldı mı?
 
Oysa sorulması gereken asıl soru şu olmamalı mı: Babası başkentin imar planlarında en üst düzeyde söz sahibi olan birin, başkentin ticaret dünyasının başında bulunması bir sorun değil mi?
 
BU KOLTUK SEVDASI NEDEN?
 
Bundan önce cemaat ile MÜSİAD sermayesinin ticaret odası seçimlerinde karşı karşıya geldiklerine bolca görmüştük.
 
Neden acaba bu koltuk sevdası?
 
ATO’da, cemaat ile kavgadan iç rekabete dönüşen koltuk yarışı neden?
 
Devlet gücünü, mali kaynaklarını birlikte dağıtıp kullanan AKP-Cemaat koalisyonun dağıldı. Şimdi kavganın sebebi, dağılanın yerine hangi ittifakın oluşturulacağı ve içinde kimlerin bulunacağı meselesi.
 
Başkenti istila eden, sokakları rant kulelerine dönüştüren, Atatürk Orman Çiftliğine göz diken sermaye ATO yönetiminde yer almayı önemsiyor. Zira ‘pasta’ bölüşümde başkentin ticaret meslek örgütüne hükmetmek belirleyici olacak.

Tanık olduğumuz koltuk kavgası  rant paylaşımının ta kendisidir.

DİKKAT ÇEKİCİ RANT HABERİ
 
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in 33 yaşındaki oğlu Osman Gökçek ATO Başkanlığı için adaylığını açıklaması Ankara’nın İncek’te yürüyen iki projeyi gündeme getirmişti.
 
İşte o ‘Osman Gökçek’e açılan başkanlık yolunu rant mı açtı’ haberinin özeti: Melih Gökçek’in başkanlığı yaptığı Ankara Büyükşehir Belediyesi İncek’te sahibi olduğu 16 bin 760 metrekare  olan parselin inşaat emsalini 16 Ağustos 2013 tarihinde Meclis kararıyla 0.30 dan 1.40 arttırdı. Arsa, emsali artmış haliyle 6 Şubat 2014 tarihinde satıldı. Arsa için “ATO 2013 Meclis Üye Kooperatifi” kurularak; ATO meclis üyelerinin her birine bir daire düşmek üzere “188 daire” alacak şekilde inşaat firmasıyla anlaşıldı. İnşaatı yapacak şirket ise ATO Başkanlığı’ndan istifa eden Salih Bezci’nin Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yaptığı BESA Grup. 16 bin metrekare arsa alanı ve 51.000 metrekare inşaat alanı üzerinde oluşan proje, birçok sosyal tesise, fitness merkezine ve yüzme havuzuna sahip olacak.
 
BESA Grup ayrıca, ATO projesine komşu arsada yürüyen büyük bir projeye de 2016 yılında imza attı. Proje yaklaşık 54 bin metrekare arsa üzerinde her biri 600 metrekareye oturan 7 blokta toplam 604 adet konutu içeriyor.