Mardinli Süryani Kuyumcu Gabriel Oktay Çilli, “milli içki ayran mı, rakı mı” tartışmasının anlamsız olduğunu belirterek, “Beş bin yıldan beri bu toprakların içkisi şaraptır” dedi.

Çilli, “Rakıyı Yunanlılar, Rumlar içerdi. Sonra çeşitli kampanyalarla yaygınlaştırıldı. Ama şarap dünyada ilk kez bu topraklarda yapıldı” diye konuştu. 

Hiçbir katkı maddesi koymadan, geleneksel yöntemlerle yapılan Süryani ev şarabı geleneğinin canlandırılması için çok gayret sarf ettiklerini kaydeden Çilli, üretimi artırmak için kurmak istedikleri tesise ise valilik ve belediyelerce izin verilmediğini söyledi.

Çilli, “Organize sanayi bölgesinde yer satın aldım. Süryani şarabını ev üretiminden biraz daha fazla üreterek ticari üretime geçmek istedim. Başvurumu 7 ay beklettiler. En sonunda OSB yönetimi başvurumu reddetti. Gerekçeleri de şu oldu; ‘Şarabın kokusu orada üretilen diğer ürünlere geçermiş.’ Bir de akıl verdiler, zeytinyağı tesisi diye başvurup, sonradan şaraba çevirsem olurmuş.”

OSB yönetiminden olumsuz yanıt alınca Kızıltepe ilçesinin mücavir alanında bir yer bulduğunu ve burada küçük bir imalathane kurmak için Kızıltepe Belediyesi’ne başvurduğunu kaydeden Çilli, “Şarap üretimine BDP’lilerin yaklaşımı da aynı oldu. BDP’li Kızıltepe Belediyesi’nden de izin çıkmadı. Neden izin vermediklerini sorduğumda, ‘Toplumumuz henüz buna hazır değil’ yanıtını aldım” diye konuştu.

‘BAĞ KURMAYA İZİN YOK’

Gabriel Oktay Çilli, “Bağ kurmama bile izin verilmiyor” diyerek, şöyle konuştu:

“Milli Emlak’a ait 36 dönüm kıraç bir araziyi almak için başvurdum. Tarlalardan uzakta. Üzüm zaten çok iyi vasıflı toprak istemez. Hatta hiçbir tarım ürününün yetişmediği yerlerde daha iyi üzüm yetişir. Yaklaşık bir yıldan beri dosyam Başbakanlık‘ta bekliyor. Konu üzüm ve şarapçılık olunca izin bir türlü çıkmıyor.” (Milliyet)