ANF/MERSİN - İnsan Hakları Derneği (İHD) öncülüğünde bir araya gelen sivil toplum örgütlerine üye erkekler son dönemlerde yaşanan kadın cinayetlerini yürüyüşle protesto ettiler.

İHD Mersin şubesi önünde bir araya gelen ve tamamı erkeklerden oluşan yaklaşık 100 kişi ''kadın cinayetlerine hayır'' pankartını ve ''bu kadınlar savaşta ölmedi'', ''kadının özgürleşmesi erkeğin özgürleşmesidir'', ''öldürülen kadın annedir kardeştir sevgidir'', dövizlerini taşıyarak Akdeniz Belediyesi İştar Kadın Danışma Merkezine kadar yürüdüler.

Çevredeki vatandaşların merakla baktığı yürüyüşte ''Kadına şiddete hayır'', ''kadın yaşam özgürlük'', ''kadınlar kimsenin namusu değildir'' sloganları atıldı. Yürüyüş sonrası İştar kadın danışma merkezi önünde açıklama yapan İHD Mersin Şube Başkanı Ali Tanrıverdi, son yılarda kadın intiharları ve cinayetlerinin endişe verici boyutlara ulaştığını söyledi.

Kadın cinayetlerinin her gün arttığına dikkat çeken Tanrıverdi, kadın katilerinin yabancı olmadığını aksine ya eş ya baba veya sevgili olduğunu belirterek ''böyle namus ve sevgi batsın'' diyerek kadına karşı işlenen cinayetlerin bir an önce durdurulması çağrısında bulundu.

Kimse kimsenin namusu değildir diyen Tanrıverdi, kadına yönelik şiddet ve cinayetlerin ve kadın sorununun bir bütün olarak insanlığın sorunu olduğunu söyledi.

Toplum psikolojisini altüst eden kadına yönelik vahşi cinayetlere dur demek için herkesi ve her kesimi kadın sorunlarına karşı dayanışma ve duyarlı olmaya çağıran Tanrıverdi kadın cinayetlerinin son bulması gerektiğini söyledi.

Tanrıverdi kadına karşı cinayetlerin ve şiddetin durması için de şu önerilerde bulundu:

- Kadın hakları savunucusu sivil toplum örgütlerini güçlendirmek için yasal düzenlemeler hemen yapılmalı,

- Kamu yönetiminde siyasi parti yönetimlerinde yerel yönetimlerde ve parlamentolarda kadın erkek dağılımının yüzde 50 olması hedef olarak seçilmeli, kotalar uygulanmalı

- Kamu kurumlarının her alanında kadın kotası uygulanmalı

- Yaşamın her alanında kadına pozitif ayrımcılık uygulanmalıdır.

- Kadına karşı şiddet ve işlenen cinayetleri caydırıcı yasalar çıkarılmalı

- Katillerin mahkemelerine binlerce kişi katılmalı toplumsal duyarlılığı zirveye çıkaracak tepkiler geliştirilmelidir.

Akdeniz Belediyesine bağlı İştar Kadın Danışma Merkezi Koordinatörü Besime Gülhan Yağ ise ‘’kadın dostu bu erkeklerin yaptıkları eylemi anlamlı bulduklarını’’ söyledi.

Yürüyüşe katılan erkeklerden Mehmet İhsan Taş ise, kadına karşı işlenen şiddeti ve cinayeti insanlığa herkese karşı yapılmış olarak gördüğünü belirterek, ‘’kadına karşı şiddetin ve cinayetin olduğu bir yerde hiçbir şeyin olmaz. Herkesi kadın cinayetlerine karşı duyarlı olmalı’’ diye konuştu.