SERCAN KAYA -ANF

12 Eylül darbecilerinin soruşturmasını yürüten Ankara Özel Yetkili Savcılığı, darbecilerin yargılanması için yıllardır mücadele veren, Türkiye genelinde suç duyuruları yaparak kampanya başlatan Devrimci 78’liler Federasyonu yönetimini telefonla arayarak, bilgi ve belge istedi.

12 Eylül 2010’da yapılan Anayasa Referandumu’nda, yürürlükte olan 1982 anayasasının darbecileri koruyan geçici 15’inci maddesinin kaldırılması üzerine, bütün Türkiye’de darbecilerin yargılanması için suç duyuruları yapılmıştı. Bu suç duyurularının ardından 12 Eylül darbecileri hakkında Ankara’da özel yetkili savcılık tarafından kovuşturma yürütülmeye başlandı ve ilk olarak darbeci paşalar Kenan Evren ile Tahsin Şahinkaya’nın ifadeleri alındı.

Özel savcılık, bu kapsamda yıllardır mücadele veren ve kampanyalar yürüten Devrimci 78’liler Federasyonu’nu geçtiğimiz hafta içinde telefonla arayarak, federasyonun elindeki bilgi ve belgeleri istedi. Federasyon yönetimi de hazırladığı bir dosya ile Salı günü savcılığa gidip belgeleri sunacak ve görüşlerini aktaracak. Aynı gün, Federasyon’a bağlı 78’liler Dernekleri aracılığıyla İzmir, Kars, Antalya, Samsun ve Mersin başta olmak üzere birçok ilde de darbecilerin yargılanması için savcılıklara şahsi suç duyurularında bulunacak. Federasyon’un, özel yetkili savcılığa sunmak üzere hazırladığı dosyada; 12 Eylül suç dökümü raporu, 12 Eylül döneminde tutukluların üzerinde yapılan tıbbi deneyler, mal varlıklarına el konulan kurum ve kuruluşlar gibi bazı değişik belgeler yer alıyor.

ANF’ye konuşan Devrimci 78’liler Federasyonu Genel Başkanı Nejat Kangal, 12 Eylül darbesinde ve darbenin hazırlık aşaması öncesinde katliamları, işkenceleri emreden, yöneten, uygulayan, darbeye komuta eden, darbede şu veya bu şekilde görev alanların tümünün yargılanması gerektiğini söyledi. Federasyon olarak, “Darbe yargılamaları tüm sonuçlarıyla ortadan kaldırılsın, darbeciler yargılansın” sloganıyla bir kampanya başlattıklarını hatırlatan Nejat Kangal, “Talebimiz başta 12 Eylül 1980 darbecileri olmak üzere, darbecilerin tüm emirlerini uygulayanlar hakkında da gerekli kovuşturmanın yapılarak kamu davası açılmasıdır. Aynı zamanda darbecilerin yaptıkları hukuk ve Anayasa dışı yargılamaların ortadan kaldırılmasıdır” diye konuştu.

ASIL ATILMASI GEREKEN ADIMLAR

Bunun bir başlangıç olduğunu, savcılığın talep etmesi halinde daha detaylı suç ve suçluların listesini, yerini, zamanını, tanığını hatta dosyasını vermeye hazır olduklarını belirten Nejat Kangal, bunun bir başlangıç olduğunu ifade ederek, asıl atılması gereken adımları şu şekilde dile getirdi:

“Darbecilerin gerçek anlamda yargılanması için gerekli siyasi iradeyi mevcut hükümet şimdiye kadar gösterememiştir. Darbecilerin yargılanması için yasal düzenlemelerin yapılması gerekir. Bir an önce bu adımın atılmasını bekliyoruz. Darbeci dediğimizde akla gelen sadece cunta beşlisi değildir. Cunta beşlisinden geriye kalan iki generalin ifadesini almakla darbecileri yargılamış olmayız. Otuz yıldır bu ülkenin başında ‘Demoklesin kılıcı’ gibi duran bu darbe rejimidir. Bu hesap darbe rejimiyledir. Bu konuda atılacak ilk doğru adım özel bir yasal düzenlemeyle 12 Eylül faşist darbesi döneminde sıkıyönetim mahkemelerinde, olağanüstü mahkemelerde verilen kararlar tüm sonuçları ile yok sayılmalıdır. Bu kararlar nedeniyle oluşan kısıtlılık halleri kaldırılmalı ve yargılanan tüm kişilerden devlet adına özür dilenmeli, olumsuz etkilenenlerin uğradığı zararlar tazmin edilmelidir.”