Hakkâri'de 17 yaşındaki Seyfullah'a atılan dipçikli dayakta mahkeme bir kasıt göremedi. Polise altı ay hapis çıktı, o da ertelendi. Mahkemenin kasıt göremediği olayda Seyfullah Turan'ın kafa kemiği kırılmış ve hayati tehlike yaşamıştı.

 

Hakkâri'de, iki yıl önce 17 yaşındaki Seyfullah Turan'ı tüfeğinin dipçiğiyle dövüp kafa kemiğinin kırılmasına yol açan polise altı ay hapis cezası çıktı. Ceza da ertelendi.

 

23 Nisan 2009'da DTP'ye yönelik operasyonlar üzerine Hakkâri'de Bağlar Mahallesi de karışmıştı. Bir haber kamerasına şu görüntüler takıldı: Özel harekât polisi Bahadır Turan, gösterici çocuklar arasında hareketsiz halde duran Seyfullah Turan'ı yere yatırmış, başına dipçikle vuruyordu. Tüm ülke bu görüntülerle şoke olmuştu. Polis hemen açığa alındı, soruşturma açıldı. Polisin 'görevinin gerektirdiğinin üzerinde şiddet kullandığı' sonucuna varıldı. Açılan davada 'kasten yaralama'dan dokuz yıla kadar hapis istendi.

 

İlk duruşma Hakkâri'deydi. Bu arada polis Elazığ'da işbaşı yaptı. Dava da güvenlik sebebiyle Isparta'ya alındı. Isparta 3. Asliye Ceza'daki son duruşma, 22 Aralık'ta görüldü. Mahkeme, dipçikli müdahalede, "sanığın mağduru yakalamak isterken kasıt olmaksızın görev sınırını aşarak atılı suçu işlediği" kanaatine vardı. Dolayısıyla "olay yeri, meydana geliş tarzı, tehlike göz önüne alınarak" ceza, tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu yaralamadan 6 aya indirildi. Bu ceza da ertelendi.

 

'TAŞ ATILDIĞI İÇİN YAPTIM'

 

Polis Bahadır Turan, ifadesinde kendisini, "Üzerimize yoğun miktarda taş atılıyordu. Kalabalık içindeydik. Bana da taş gelince böyle bir şey yaptım" diye savundu. Seyfullah Turan ise "Top oynamak için gelmiştim. Olaylara karışmadım" dedi ve polisten şikâyetçi oldu. Başsavcılığa ulaşan Van 100. Yıl Devlet Hastanesi'nin kati raporuna göre Turan gördüğü şiddet sonucu yaşamsal tehlike geçirmişti. Vücudunda kemik kırığı vardı. Üstelik kırıklar hayati fonksiyonunu orta derecede etkilemişti.