İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Mehmet Karaca’nın göreve geldiği günden beri 218 disiplin soruşturması açtı. İTÜ Meclisi “İTÜ’de ifade özgürlüğü soruşturuluyor” başlıklı bir açıklama ile Karaca’ya tepki gösterdi.

İMC TV'de yer alan habere göre, İTÜ Meclisi tarafından yapılan açıklamada Rektörlük tarafından çeşitli gerekçelerle en az 218 soruşturma açıldığı, 11 uzaklaştırma ve en az 122 uyarı ya da kınama cezası verildiği belirtildi.

İTÜ Meclisi’nin hazırladığı dosyaya göre; Rektörlük işgali, GDO’lu pirinç, Gezi’de hayatını kaybedenler için fidan dikimi, Gezi eylemlerine katılma, kantin boykotu, kadın eylemine katılmak, yemekhaneye resim asmak, afiş sökme, mizahi yazılar, dart oynamak, Nevroz kutlaması gibi sebeplerle en az 218 soruşturma açtı.

Açıklamada Karaca’nın attığı her adımda karşısında başta öğrenci ve asistanlar olmak üzere İTÜ mensuplarını bulduğu belirtilirken kimi zaman rektörlüğün kapısına dayanıldığı, kimi zaman fakültelerin işgal edildiği, kimi zamansa sosyal medyanın kullanıldığı belirtildi.

İTÜ Meclisi asistanlara açılan soruşturmaları ise şöyle sıraladı:

-Mimarlık Fakültesi’nde afiş astığı gerekçesi ile şimdiye kadar 2 asistana soruşturma açıldı.
-Dekan Sinan Mert Şener bizzat kendi koridorlarda gezerek afiş asanların fotoğrafını çekti ve soruşturmada kullandı.
-Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi’nde bir araştırma görevlisine okulun “huzurunu bozmak”tan disiplin soruşturması açıldı.
-“Mail atarak” fakülte asistanlarını provoke ettiği gerekçesi ile bir asistana soruşturma
açıldı.
-Asistanların iş bırakma eyleminden en az 13 asistana soruşturma açıldı.
İTÜ Meclisi açıklamasında “Herkesi bu haksız, hukuksuz soruşturmalara karşı üniversitemize sahip çıkmaya davet ediyoruz. Herkesin düşüncelerini yayma özgürlüğü ve hakkına sahip çıkıyor; hiç kimsenin, hele ki üniversitelerde nefreti ve faşizmi yayma/örgütleme hakkı olmadığını tüm kamuoyuna hatırlatıyoruz” dedi.