Çerkezköy Adliyesi’nde işe iade davaları görülen Bross Tekstil işçileri, polis saldırısına maruz kaldı. Adliye önünde açıklama yapmak isteyen işçilerden 25’i gözaltına alındı.

Bağımsız Tekstil İşçileri Sendikası’na (BATİS) üye oldukları için işten atılan Bross Tekstil işçisi iki kişinin işe iade davalarının görüldüğü Çerkezköy Adliyesi önünde polis saldırısına uğradı, 25 işçi gözaltına alındı.

Bugün, Çerkezköy Adliyesi’nde iki işçinin işe iade davası vardı. Adliye önündeki basın açıklamasında Lokman Tekin şöyle konuştu:

“Daha dün evime direniş yaptığım, yayaları engelliyorum diye 391 lira ceza geldi. Hakkını savunan insanlar neden engelleniyor? 49 gündür direniyorum. 20 kez ifadeye çağrıldım.”
‘Asıl neden sendika üyesi olması’

Avukat Sevgi Eren şöyle konuştu:
“Lokman Tekin sakız çiğnediği, eşi ise performans düşüklüğü gerekçesiyle gözaltına alındı. Oysa biz biliyoruz ki asıl neden BATİS (Bağımsız Tekstil İşçileri Sendikası) üye olmaları ve haklarını aramalarıydı.”

Bu açıklamaları yaptıktan sonra polis saldırısına uğrayarak gözaltına alındılar.

Bianet’e konuşan işçilerin avukatı Sevgi Eren, kendisi de dahil sendika yöneticileri ve işçilerin olduğu 25 kişinin darp edildiğini söyledi. Gözaltındaki 18 kişinin ifadeler alınıyor.

Polis saldırısına ilişkin açıklama yapan Bağımsız Tekstil İşçileri Sendikası (BATİS) ise “Daha iç güvenlik paketi çıkmadan polis devleti işçilere saldırarak sesini kısmak istemekte, iş cinayetlerini önlemeyen patronlara hizmet etmektedir. BATİS olarak yapılan bu saldırıya karşı sonuna kadar direnişimizi sürdüreceğiz ve iş cinayetlerine karşı, işten atılmalara karşı sesimizi yükselteceğiz” ifadelerini kullandı.

TALEPLER

Bross Tekstilde iş güvenliği önlemlerinin alınmasını talep ettiği için Ceylan Tekin ve Lokman Tekin Aralık 2014’te işten çıkarıldı.
Lokman Tekin, 49 gündür tek başına fabrika önünde direniyor. Tekin, birçok kez işverenin tacizine uğradı. İki kez çadırı kesildi, 20 kez ifadeye çağrıldı. Fabrika önüne gittiği her gün için idari para cezası kesildi.

Direnişteki Lokman Tekin’in talepleri şöyle:

1- İşten atılan işçiler koşulsuz şartsız işe geri alınsın.

2- İşyerinde işçi sağlığı ve iş güvenliği ihlallerine derhal son verilsin, tüm tedbirlerin yerine getirileceğine dair işveren protokol imzalasın ve güvence versin

3- İşyerinde iş güvenliği kurulu aktifleştirilsin ve işçi temsilci sayısı artırılarak temsilcileri işçilerin seçmesi sağlansın

4- İşyerinde özellikle kadın işçiler ve tüm işçiler üzerindeki baskı, taciz, küfür son bulsun.

5- İşyerinde kayıt dışı ödemeye son verilsin. Tüm ücretler SGK’ya bildirilsin.

(Bianet/ETHA)