1 Mayıs İşçi Bayramı Bozcaada'da kutlandı. DİSK Genel İş Sendikası'na bağlı işçiler de iki otobüs ile adaya geldiler. Adadaki işçilerin ve halkın da katılımıyla 200'e yakın kişinin katıldığı yürüyüş öncesinde Belediye Başkanı Hakan Can Yılmaz ile DİSK Genel İş Sendikası arasında toplu sözleşme imzalandı.

Belediye Başkanı Hakan Can Yılmaz'ın da katıldığı yürüyüş belediye binası önünde başlayıp 1 Mayıs 1977 yılında Taksim'deki katliamda ezilerek can veren Bozcaadalı hemşire Kıymet Kocamış'ın mezarına kadar sürdü.

"Faşizme karşı omuz omuza", "Yaşasın 1 Mayıs" sloganlarının atıldığı yürüyüşe Bozcaada'ya gelen yerli ve yabancı turistler de alkışlarla destek verdi.

KIYMET KOCAMIŞ ÖLÜMSÜZDÜR!

DİSK Genel İş Sendikası Çanakkale Şube Başkanı Erdinç Uslan mezarlıktaki anmada 1 Mayıs 1977 yılında 34 kişiyle birlikte Taksim'de hayatını kaybeden Kıymet Kocamış'ın devrim şehidi olduğunu, her yıl O'nu anmaya devam edeceklerini belirtti.

Taksim'de hayatını kaybedenlerin tamamının ölümsüz olduğunu, bu şekilde anılarak en azından isimlerinin yaşatılmasının gerektiğini belirten Uslan anmaya  katılan tüm işçilere ve Bozcaada halkına teşekkür etti.

Daha sonra söz alan Bozcaadalı Etem Erol da hem 'Kanlı 1 Mayıs' olarak anılan o günde yaşadıklarından, hem de mücadelenin gerekliliğinden bahsetti.

'Aydın İhaneti'nin bu ülkeye yapılacak en büyük ihanet olduğunu söyleyen Erol sözlerini "Yaşasın 1 Mayıs" diye bitirdi.

Kıymet Kocamış'ın ablası ve yeğenleri de hem yürüyüşte, hem de mezarlıktaki anmaya katıldılar. Halen Bozcaada'da yaşayan ablası Nimet Şener vefat eden kardeşi için "Bugün bizi bekliyordu, geldik. Umarım bundan sonraki yıllarda da bu şekilde hatırlanır" diye düşüncelerini belirtip, katılan herkese teşekkürlerini sundu.

Ayrıca uzun süredir Bozcaada'da yaşayan sanatçı Feridun Düzağaç da 1 Mayıs yürüyüşüne katılanlar arasındaydı.

Mezarlıktaki anmanın ardından iskele yakınındaki bir kafede 1 Mayıs Anması'na katılanlarla birlikte içilen çayların ardından Bozcaada'daki etkinlik sona erdi.

Kaynak: Mustaf Dermanlı / bozcaadahaber.net