ÜMİT BOYNERDEN ANAYASA AÇIKLAMASI

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, Türkiye’nin demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olmasının, Türk anayasacılığının 50 yıldır benimsediği ortak ilkeler olduğunu belirterek, "TÜSİAD’ın bu ilkelerde en ufak bir tereddütü yoktur. Bizim tartışmak istediğimiz sorular şunlardır; Bireyin hak/özgürlüklerine odaklanmış yeni anayasa, demokratik, laik bir hukuk devletini nasıl pekiştirir? Korumak ve standardını yükseltmek istediğimiz bu değerleri hangi kurumlarla ve düzenlemelerle koruruz?" dedi.

Boyner, sosyal paylaşım sitesi Twitter’da, salı gününden beri bu mecrada şahsına gönderilenlere cevaben anayasa konusunda net pozisyonlarını paylaşmak istediğini ifade ederek, TÜSİAD’ın AB demokrasi kriterlerine uygun yeni bir anayasa için 5 ana tartışma konusu belirlediğini, bunların "Yapılma Yöntemi", "21. Yüzyıl Anayasasında İlke ve Kurumlar", "Din/Vicdan Özgürlüğü", "Kimlikler" ve "Kuvvetler Ayrılığı" olduğunu hatırlattı. Boyner, şu görüşleri dile getirdi: "Davetimize icabet eden 22 bilim insanı ve kanaat önderi 11 toplantıda 5 konuyu tartıştılar. Toplantı sonuçları, üzerinde anlaşılan görüşler ve karşıt görüşler olarak kamuoyu ile paylaşılan belgede derlendi.

Belge, TÜSİAD’ın anayasa metni değildir, kamuoyu ve üyelerimizin görüş ve eleştirilerine açık bir tartışma metnidir. Türkiye’nin demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olması, Türk anayasacılığının 50 yıldır benimsediği ortak ilkelerdir. TÜSİAD’ın bu ilkelerde en ufak bir tereddütü yoktur. Bizim tartışmak istediğimiz sorular şunlardır; Bireyin hak/özgürlüklerine odaklanmış yeni anayasa, demokratik, laik bir hukuk devletini nasıl pekiştirir? Korumak ve standardını yükseltmek istediğimiz bu değerleri hangi kurumlarla ve düzenlemelerle koruruz? Bu soruları ve anayasa sürecini geniş katılımlı bir mutabakat ortamıyla çözmenin Türkiye için öneminin de altını çiziyoruz."

CEM BOYNER’DEN ELEŞTİRİLERE SERT YANIT

İşadamı Cem Boyner, TÜSİAD İstişare Konseyi’nde yaptığı “Bölünmemek ne kadar kutsalsa, özgürlük de en az onun kadar kutsaldır” yönündeki açıklamayı Türkiye’nin bölünmesini istediği şeklinde yorumlayanlara sert bir yanıt verdi.

Boyner’in açıklaması şöyle: “TÜSİAD, genel seçimler sonrasında ülkenin gündemine gelmesi beklenen anayasa değişiklikleri ile ilgili olarak 22 akademisyen ve fikir önderinin katılımı ve Prof. Ergun Özbudun ile Prof. Turgut Tarhanlı’nın eş koordinatörlüğünde çok değerli bir çalışma yaptı ve bu çalışmanın ana hatları İstişare Konseyi’nde açıklandı.

Türkiye’nin kronik hastalıklarına işaret eden ve toplumumuzun hak ettiği demokratik standartlara ulaşması açısından çok değerli tespit ve önerilere değinen bu çalışmayı dikkat ve heyecanla dinledim. Ülkeyi sadece yönetenlerin, yönetmeye talip olanların değil, bireylerin de üzerinde düşünmesi gereken bu çok değerli çalışmanın rafta kalmaması için öneride bulundum.

Özgürlüğün, onurun, hakların ne kadar önemli olduğunu bir başka kutsal örnek üzerinden açıklamak istedim. ‘Bölünmemek ne kadar kutsalsa, özgürlük de en az onun kadar kutsaldır’ dedim. Bu sözlerimden bölünmeye razı olduğum şeklinde bir anlam çıkarmak; hatta bölünmeyi desteklediğimi düşünmek ancak kötü niyetle veya duyduğunu, okuduğunu anlamamakla açıklanabilir.”

Boyner açıklamasının sonunda şu ifadelere yer verdi: “Anayasa’da yapılacak değişikliklerin, ülkemizdeki bireysel hak ve özgürlükleri evrensel standartlara taşımasından başka bir beklentim yok. Değişiklik önerilerini bu bağlamda takip etmenin, hak ve özgürlüklere sahip çıkmanın sadece TÜSİAD’ın ya da diğer sivil toplum örgütlerinin değil, bu ülkede yaşayan herkesin en temel sorumluluğu ve görevi olduğunu düşünüyorum.”

AJANSLAR