Hrant Dink cinayetinin azmettiricisi Erhan Tuncel’in ardından önceki gece Malatya Zirve Katliamı’nı gerçekleştiren 5 sanık tahliye edildi. Öldürülen Uğur Yüksel’in annesi Hatice Yüksel, “Tam 7 yıldır tek başıma mahkemelere gidiyorum. Böyle insanlık, böyle adalet olur mu? Hiç mi korkuları yok?” dedi.

Uzun tutukluluk sürelerini örgütlü suçlarda 5 yıla indiren düzenlemenin yürürlüğe girmesi, bir yandan davası yıllardır bitirilemeyen ve tutuklu yargılanan düşünce suçlularını sevindirirken, uzun yıllardır bitirilemeyen siyasi cinayet davalarındaki sanıkların da düzenlemeden yararlanması isyana yol açtı.

Hrant Dink cinayetinin azmettiricisi Erhan Tuncel’in ardından önceki gece Malatya Zirve Katliamı’nı gerçekleştiren 5 sanık tahliye edildi.

Yayınevinde öldürülen Tilmann Geske’nin eşi Susanne Geske, karar nedeniyle büyük şaşkınlık yaşadıklarını belirterek, “Korkmuyoruz. En azından davanın bitirilmesini sağlasınlar. Tanrı’ya inanıyorum. Bir yere kaçmayacağız, onlar kaçsınlar” derken, öldürülen Uğur Yüksel’in annesi Hatice Yüksel, “Oğlum öldürüldükten sonra felç olan kocama kararı söyleyemedim bile. 7 yıldır mahkemelerine gidiyorum tek başıma. Böyle adalet olur mu? Hiç Allah korkuları yok mu?” diye konuştu.

Malatya’daki Zirve Yayınevi’nde 18 Nisan 2007’de yaşanan olayda, yayınevi çalışanları Alman uyruklu Tilman Geske, Necati Aydın ve Uğur Yüksel misyonerlik yaptıkları gerekçesiyle yayınevine gelen 5 sanık tarafından öldürüldü. Saatlerce işkence yapılan 3 yayınevi çalışanının boğazları kesilerek öldürüldükleri açığa çıkarken, zanlılar, olay yerinden kaçamadan, suçüstü yakalandı. Cinayetin azmettiricilerini bulma çabası ise uzun yıllardır sonuçsuz kaldı. Dava, Ergenekon davasıyla ilişkilendirilirken, Malatya’da misyonerlik karşıtı faaliyetler yürüten bazı komutan ve akademisyenler, Hıristiyan toplumunun içine sahte kimliklerle sızan jandarma görevlileri ancak yıllar sonra açığa çıkartılabildi. Ancak bu isimlerin gizli tanık ifadeleriyle Ergenekon davasıyla ilişkilendirilmesi, davaya yönelik tartışmaları boyutlandırdı.

Giderek büyüyen davada, tetikçilerin cezalandırılıp haklarında diğer sanıklarla yargılanacakları ayrı bir örgüt davası açılması yoluna gidilmemesi, davada 7 yıldır karar çıkmamasına neden oldu.

7 yılın sonunda, tetikçi 5 isim, Emre Günaydın, Abuzer Yıldırım, Cuma Özdemir, Hamit Çeker ve Salih Gürler, uzun tutukluluk süresini 5 yılla sınırlandıran düzenlemeden yararlanarak önceki gece tahliye edildi. Haklarında 3’er kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istenen sanıklar, cezaevi önünde aileleri tarafından karşılandı ve açıklama yapmadan cezaevinden ayrıldı.

AİLELERİN İSYANI

Sanıkların tahliye edilmesi ailelerin isyanına neden oldu. Olaydan sonra yurtdışına giden Necati Aydın’ın ailesinin henüz tahliyelerden haberdar olmadığı öğrenilirken, Yüksel ve Geske’nin aileleri ise dün sabah tahliyeleri öğrendi.

Milliyet’e konuşan Uğur Yüksel’in annesi Hatice Yüksel, “Ben, bunların nasıl bırakıldığını anlamıyorum. Böyle bir adalet olur mu? Ne diyebilirim ki? Yıkıldık hepimiz. Çocuğumun yüzünden benim eşim felç oldu. Şimdi eşime tahliyeyi söyleyemiyorum. 7 yıldır mahkemesine gidip geliyorum tek başıma. Tek başıma adaleti arıyorum. Hiç Allah’tan korkmazlar mı? Bari en azından kaçmalarını önlesinler bu saatten sonra. Bir dava nasıl bitirilmez bu kadar senede. Bunlar şimdi yurtdışına giderler. Ne yapacağımızı şaşırdık. İçimiz eziliyor. 3 kişi öldüren adamlar, üstelik bu şekilde. Böyle insanlık mı olur, nasıl bırakılır” dedi.

'OĞLUM TEDİRGİN'

Tilman Geske’nin hâlâ Malatya’da yaşayan eşi Tilman Geske ise, “Ne söyleyebilirim, yasa böyleymiş, çıkmışlar. Zaten ilk günden itibaren kapatmaya çalışıldı üstü. Bir yerlere getirildi dava diyorduk, tartışmalar başladı. Şimdi de heyet değişecek diyorlar. O zaman tamamen mahvoluruz. Zira kimse gelip yüz binlerce sayfalı okumaz. Belki bu heyet bitirirse davayı, bu adamlar da yeniden yakalanır. Onlardan korkmuyorum. Tanrı’ya inanıyorum. Ama oğlum tedirgin oldu. Bizim toplumumuzdan kişiler tedirgin oldu. Kaçmak isterlerse de yaşamları boyunca böyle yaşayacaklar.

Bu saatten sonra benim eşim geri gelecek değil. Ama davanın bitirilmesini, hiçbir zaman tam olarak sağlanamayacak olsa da adaletin sağlanmasını istiyoruz. Ve bıraksalar da onları Malatya’dan ayrılmayacağız. Onlar kaçsınlar, biz kaçmayacağız” dedi. (Milliyet)