Uluslararası insan hakları organizasyonu “Save Chechnya Campaign” ve Paris merkezli Kafkasya Çalışmaları Derneği (Association d’études Caucasiennes), Boston olayları ve buna bağlı olarak yükselen Çeçenofobi hakkında ortak bir mektup yayımladı.

Yayınlanan mektupta “Boston’da yaşanan terörist saldırının kurbanlarının yakınlarına en içten taziyelerimizi, yaralananlara ise geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Acınızı ve üzüntünüzü paylaşıyoruz. 1994 yılından bu yana Rus devlet terörizmine onbinlercesi çocuk olmak üzere yüzbinden fazla masum sivili kurban vermiş olmalarından ötürü, hislerinizi Çeçen halkından daha iyi anlayabilecek başka bir millet yoktur," sözlerine yer verildi.

Mektubun devamında Amerika’da oluşan Çeçenofobi’ye değinilerek bu konuda duyarlı olunması gerektiği dile getirildi.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barak Obama başta olmak üzere bir çok üst düzey yetkiliye gönderilen mektup ayrıca uluslararası basın yayın kuruluşlarına ve İnsan Hakları Örgütlerine de ulaştırıldı.

ÇEÇENİSTAN İLE ÇEK CUMHURİYETİ DAHİ KARIŞTIRILMIŞTI

Boston Maratonu'ndaki bombalama eylemini yaptıkları şüphesiyle biri ölü diğeri sağ olarak yakalanan iki zanlının Çeçen asıllı olduklarının duyurulmasının ardından olayı kınayan ABD'lilerin, sosyal medyada Çeçenistan ile Çek Cumhuriyeti'ni karıştırmaları ilginç diyalogların yaşanmasına neden olmuştu. Bu konuda elçilik dahi açıklama yapmak zorunda kalmıştı.

Olayların ardından 'Çeçenistan' ve 'teröris' lafları sıkça birarada kullanıldı. (Demokrat Haber)