Bolu T Tipi Cezaevi'ndeki siyasi tutuklular "kapıya vurma eylemi" yaptıkları gerekçesiyle saldırıya uğradı. Saldırıya uğrayan tutuklular arasında ağır hastalar da var. Cezaevi İdaresi, müvekkilleriyle görüşen avukatlara da saldırı girişiminde bulundu. Tutuklular uygulamayı protesto amacıyla 3 günlük açlık grevi başlattı.

Urfa Cezaevi'nden Bolu T Tipi Cezaevi'ne sürgün edilen PKK davasından yargılanan 30 tutuklunun cezaevi yönetiminin gardiyan ve jandarmaları yönlendirmesi sonucu dün darp edildiği ortaya çıktı.

ANF'ye açıklama yapan, Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Veysi Eski, "Urfa Cezaevi'ndeki yangından sonra Bolu'ya getirilmiş 30 tutuklu var. Bolu'ya getirilmelerinden sonra zaten temel hakları yoğun bir şekilde ihlal edilmiş. Sosyal hakları, birlikte zaman geçirme hakları mümkün olduğunca kısıtlanmış. Hasta tutuklular da hastaneye sevk edilmemişler" dedi.

10 YARALI VAR

Tutukluların, 10 tane arkadaşlarının kendilerinden ayrı tutulmak istenmeleri sonucunda protesto için kapılara vurma eylemi yaptıklarını belirten Av. Eski, şunları anlattı: "Protesto 1 dakika sürmüş. O sırada cezaevinin Fatih isimli müdürü jandarma ve gardiyanlarla koğuşlara gelerek, tutuklulara yönelik, 'Tam bunu bekliyordum; burası Diyarbakır, Urfa değil, Bolu'nun ne olduğunu göreceksiniz' şeklinde ifadeler kullanmış ve saldırı emri vermiş. 'Robocop' kıyafetli görevliler tutuklulara kasklarıyla vurmuşlar. Görüştüğümüz tutukluların söylediğine göre; 10 tane yaralı var."

Av. Eski, saldırının ardından tutuklulardan 4'ünün el ve ayakları kelepçeli şekilde, bugün 12.00'ye kadar 'süngerli oda'ya (tek kişilik hücre) alındığını öğrendiklerini bildirerek, "S ve, yemek de verilmemiş" diye ekledi.

“CEZAEVİ İDARESİ ÜSTÜMÜZE YÜRÜDÜ”

Cezaevine tutuklular ve idare ile görüşmek için gittiklerini ifade eden Av. Eski, idare tarafından saldırı girişimine maruz kaldıklarını kaydetti: "Tutuklularda gözle görülür darp izleri vardı. Kurumun kendi doktoru gelmiş ve tutuklulardan gardiyanların yanında soyunmalarını istemiş. Tutuklular bunu kabul etmeyince rapor imkanı da olmamış. Meslektaşım Mehmet Salih Kızılkaya ile cezaevi müdürüyle görüşmek istedik. Tutukluların sorunun diyalog yoluyla çözülmesini istediklerini ilettik. Mevcut durumu izah ederken, Savaş isimli ikinci müdür odaya sert bir şekilde girdi ve 'siz nasıl bize değil de onlara inanıyorsunuz' diye tepki gösterdi. Bunun üzerine 'tabii ki müvekkillerimize inanacağız' yanıtını verdik, darp izlerini gördüğümüzü açıkladık. Yine Savaş isimli müdür 'bu görüşme bitmiştir' diyerek, üstümüze yürüdü. Fiili olarak da müdahale etti; itekleyerek, gardiyanlar vasıtasıyla bizi dışarı çıkardılar. Kendilerinden hesap soramayacağımızı söylediler."

'3 HASTA VAR'

Cezaevinde, Yılmaz Arslan, Heybet Yüce ve Yılmaz Sorgunç isimli hasta tutukluların da bulunduğunu açıklayan Av. Eski, Yüce'nin kalp hastası olduğunu hatırlattı. Darp edilen, Nurettin Karadaş isimli tutuklunun da saldırının ardından mide bulantısı ve baş ağrısının olduğunu öğrendiklerini anlatan Av. Eski, cezaevi idaresi, gardiyan ve jandarmalar hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını bildirdi.

TUTUKLULAR AÇLIK GREVİNDE

Bu arada, Bolu'daki tutukluların 3 günlük açlık grevine girdikleri de öğrenildi. Yarın akşam açlık grevini sonlandırmayı planlayan tutuklular, gün içerisinde kapı vurma eylemine ise devam edeceklerini duyurdu. (ANF)