Dicle Haber Ajansı’nda yer alan bir haber-analizde, sokağa çıkma yasakları ve bölgeye yönelik askeri operasyonlara ilişkin değerlendirmeye yer verildi.

Söz konusu değerlendirmede, bölgeye yönelik ablukaların Osmanlı dönemindeki ‘kuşatmaları’ anımsattığı kaydedildi.

Haber-analizdeki değerlendirmeler özetle şöyle:

“(Osmanlı’nın) yayılma politikası 15. yüzyıla kadar kesintisiz bir şekilde devam etti. O tarihe geldiğinde Viyana önlerine kadar genişlemiş Ortadoğu ve Balkanlara hükmeden bir Osmanlı gerçeği vardı. Ancak askeri genişleme siyasi ve kültürel olarak yenilgiye uğrayınca Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş tarihine kadar başlayacak bir gerileme süreci de başladı. Bu sürecin tarihi başlangıcı olarak kabul edilen başarısız Viyana Kuşatması yine Osmanlı'nın Altın Çağ'ı olarak kabul edilen Kanuni Sultan Süleyman döneminde yaşandı. AKP'nin de 2002 tarihinde başlayan ve 1 Kasım seçimleri ile "altın çağı" olarak kabul edilen döneminde Kürdistan'a sefer başlatılmış olması Viyana Kuşatması ile ilginç bir benzerlik gösteriyor.

“Bu arada Kanuni Sultan Süleyman'ın 120 bin kişilik ordu ile 27 Eylül 1529 tarihinde başlattığı Viyana Kuşatması mevsim koşulları ve Avrupalı kimi orduların harekete geçtiği istihbaratları üzerine ancak 19 gün sürdü ve kuşatma 16 Ekim tarihinde kaldırıldı. Avusturya Arşidüklüğü'nün başkenti olan Viyana'daki ilk kuşatma sonuçsuz kalınca, yaklaşık 100 yıl sonra Osmanlı Padişahı IV. Murat tarafından başlatılan İkinci Viyana Kuşatması da, uzun bir savaşın başlangıcı olurken yine başarısız kaldı ve Osmanlı'daki çözülme Viyana'yı düşürme hevesine hızlanmış oldu.

“Osmanlı döneminde uygulanan yöntemlerle bugün Kürtlere karşı uygulanan katliamlar arasındaki benzerliklerle birlikte ciddi bir farklılık da kendisini gösteriyor. Örneğin büyük savaşlarla işgal edilen topraklarda Osmanlı vergi ve asker gibi mükellefiyetler getirmekle birlikte söz konusu topraklar neredeyse bağımsızlığa yakın özerk yönetimlere sahipti. Ancak AKP hükümeti özerklik talep ediyor diye bir bölgeye 'sefer düzenleyerek' yeniden işgal etmeye çalışıyor.”