'Başbakanlık ofisinde böcek' soruşturması kapsamında, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan 5 şüpheli polisin avukatı, müvekkillerinin gözaltında işkence ve kötü muameleye maruz kaldıkları gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.

Böcek soruşturması kapsamında tutuklama talebi reddedilen 5 şüpheli için verilen adli kontrolle tutuksuz yargılama kararına savcı itiraz etti.

Mesut Hasan Benli’nin Hürriyet'te yer alan haberine göre Savcı, ‘hırsızlık suçu işleyenler için bile tutuklama kararı verilirken, siyasal ve askeri casusluk suçlaması yöneltilen şüphelilerin tutuklanmamalarının hukuka uygun olmadığını’ savundu. Soruşturmayı sürdüren Savcı Durak Çetin’in itirazını önce şüpheli polislerin tutuksuz yargılanması yönünde karar veren Ankara 9. Sulh Ceza Mahkemesi değerlendirecek.

Savcılığın itirazının sonucu beklenirken, 5 şüpheli polisin avukatı Mehmet Sürer, müvekkillerinin gözaltında işkence ve kötü muameleye maruz kaldıkları gerekçesiyle kolluk kuvvetleri hakkında ‘işkence’, ‘adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs’, ‘hakaret’, ‘kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma’; soruşturmayı sürdüren savcı hakkında da ‘görevi kötüye kullanma’dan suç duyurusunda bulundu. Dilekçede şu iddialara yer verildi:

Argo ifadeler kullanarak müvekkillerimizi ve biz müdafiler taciz edilip aşağılanmıştır. Şüpheli müdafi görüşme odası gerçek bir şüpheli görüşme odası olmadığı için odanın dinlendiği izlenimi uyanmıştır.

Psikolojik baskı sonucu müvekkillerimizden Ahmet Türer ifadesinin alındığı gece saat 01.45 sıralarında rahatsızlanmış (muhtemelen kalp spazmı geçirmiş) 02.10 sıralarında gelen ambulansla 02.30’da hastaneye kaldırılmıştır.

Polis Akademisi mezunu eğitilmiş ve bilgili, insan haklarına lafzına ve ruhuna vakfı polis amirleri varken, müvekkillerimizin ifadeleri bilinçli olarak polis literatüründe, ‘karakolun delisi’ olarak adlandırılabilecek, hukuk bilmeyen polis memurlarına aldırılmıştır.

Müvekkillerimize gözaltında tutuldukları 3 gün boyunca elbiselerini değiştirme imkânı verilmemiş, duş alma imkanı tanınmamış; kendilerine zarar verir gerekçesiyle traş olma ve dişlerini fırçalama imkânı tanınmamıştır. Gözaltı boyunca müvekkillerimize tuzsuz, yağsız hatta bozuk yemekler verilerek müvekkillerimiz aç bırakılmaya çalışılmıştır.

Polislerin avukatı, Başbakan Erdoğan’ın polislerin serbest kalmasına ilişkin “Karara itirazım var” sözlerini de eleştirerek “Arama sırasında görev yapan MİT görevlileri ile aramaya eşlik eden Başbakan Danışmanı Mustafa Varank da şüpheli olmalı. Başbakan’ın açıklamaları da üzücüdür. İtirazı inceleyecek merciinin baskı altında tutulması anlamına geldiğini düşünüyoruz” dedi.