BM’ye bir halkın yaşam alanı talan ediliyor diyerek harekete geçme çağrısında bulunan Vekiller, halka da ‘Kardeş Aile Kampanyası’na katılma çağrısı yaptı

Şırnak'ta 14 Mart’ta ilan edilen sokağa çıkma yasağı ile başlayan operasyonlar 7 ayı geride bıraktı. Yasağın sürdürülmesinin Şırnak’a özel bir politika olduğunun savunan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Ferhat Encü, yıkımı sürdüren firmaların rant peşinde olduğunu ve devletin bunun üzerinden halka yönelik göç politikalarını uygulamaya çalıştığını ileri sürdü. 

İRADESİNİ ORTAYA KOYDU


Şırnak'ta yasağın sürdürülmesini 7 Haziran seçinlerin intikimı olarak değerlendiren Encü, “İradesini ortaya koyan ve yüzde 80 oyla gösteren Botan halkının iradesi yok sayılıyor” ifadelerini kullandı. Saldırılardan dolayı göç edip kentin çevresine yerleşen binlerce Şırnak ile dayanışmaların engellenmesine dikkat çeken Encü, engellemelere rağmen kış koşullarında da halkın temel ihtiyaçlarının karşılayacaklarını söyledi. Şırnak için başlatılan Kardeş Aile Kampanyası hakkında bilgi veren Encü, “Şu ana kadar 400’e yakın aile kardeş aile edindi. Hedef 3 bin ailenin kampanyadan yararlanmasıdır” diyerek Şırnak halkı ile dayanışma çağrısında bulundu.

‘YIKIM KARARI YASAKTAN ÖNCE ALINDI"

Kentte sürdürülen yıkım ve talanın yasaktan önce kararlaştırıldığına dikkat çeken HDP Şırnak Milletvekili Leyla Birlik ise  devletin yıkım ve talan ile Şırnak'ı il statüsünden düşürmeyi hedeflediğini ifade etti. Vali Yardımcısı Ali Arıkan ile yaptığı görüşmeye dair bilgi veren Birlik, yasak kaldırılması durumunda devletin halkın ev inşa etmesine müsaade edilmeyeceğini söyledi.

“GÖÇ ETMEYECEK”


Yasağın kaldırılmasıyla devletin, kentin çevresinde binlerce kişinin kaldığı çadırları kaldıracağını ve göç politikalarını dayatacağını kaydeden Birlik, “Devlet halkı tamamen göç ettirmeye çalışıyor. Devlet Kürt halkının taleplerini güvenlik politikaları ile çözmeye çalışıyor. Şırnak halkı ise kenti terk etmemek noktasında kararlı. Halk topraklarını 7 aydır terk etmedi. Bundan sonra da terk etmeyecektir. Şırnaklıların kararlılığı göç politikalarını boşa çıkaracaktır” şeklinde konuştu.

“ŞIRNAK HALKINA SAHİP ÇIKALIM”

Şırnak'ta devam eden yıkımla halkın evlerinin yağmalanmasına ve yaşam alarının talan edilmesine karşı Birleşmiş Milletler’i (BM) harekete geçmeye çağıran Birlik, “Bir yıldır Şırnak'ta yasak var. Bilinçli olarak göç politikaları dayatılıyor. Halk buna karşı direniyor. Halk direniş kültürünü sürdürüyor. Şırnak'ın tarihi direnişi var. Bunu yıldıramayacaklar. Şırnak halkına sahip çıkmalıyız” dedi.

“BÖYLE HAK İHLALİ DÜNYA TARİHİNDE GÖRÜLMEDİ”

HDP Şırnak Milletvekili Aycan İrmez de, dünya tarihinde insanlara yönelik hak ihlallerinin bu denli yaşanmadığını dile getirdi. İrmez, “Evler yıkılırken, evin içindeki eşyalar bile sahiplerine verilmemekte. Şırnaklılar ikinci üçüncü kez mağdur ediliyor. Halkın mülkiyet hakkı gasp ediliyor. Halkın taşınmazları kamulaştırma adı altında talan ediliyor” diye konuştu.

“AİHM’E BAŞVURACAĞIZ”

AKP’nin hukuka müdahale ettiğini ve bununla birlikte Anayasa’nın 2’nci maddesinin ihlal edildiğine dikkat çeken İrmez, “Uygulamalar hukuk dışı olmakla birlikte ahlak dışıdır. Halkın hukuki yollara başvurması da engelleniyor. Türkiye’nin hukuk devleti olmadığı görülüyor” diye konuştu.

Şırnak halkının başvuruları üzerine yasağın kaldırılmasına dair başvurularının sürdüğünü ifade eden İremez, “Mardin İdari Mahkemesi’ne yapılan başvurulara da herhangi bir karar verilmedi. Bu da gösteriyor ki hukukun her alanına müdahale ediyor. Mahkemenin karar verme yetkisi elinden alınmış durumda. Hukuka siyaset bulaştı. Şırnak’ta yıkım, talan ve hırsızlıklara karşı AİHM’e (Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi) başvuruda bulunacağız” dedi.