BM İşkence Özel Raportörü Juan E. Mendez, mahkûmlara hücre cezası vermenin işkenceden farksız olduğunu belirtip "Kaldırılmalı" dedi.

Sabah gazetesinden Gül Kireklo'nun haberine göre, Birleşmiş Milletler (BM) İşkence Özel Raportörü Juan E. Mendez, hücre hapsi cezası başta olmak üzere, ceza infaz kurumlarının yönetimi ve mahkûmların ıslahı için uluslararası kabul edilmiş evrensel kural ve uygulamaların yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi. Mendez, hücre hapsinin ergin olmayan kişilere, zihinsel engellilere, kadınlara, özellikle hamile veya emzirme dönemindeki kadınlara hangi koşulda olursa olsun uygulanmasının önlenmesi çağrısı yaptı, bu kategori dışında kalan kişiler için de hücre hapsinin hiçbir zaman belirsiz ve uzun süreli uygulanmaması gerektiğini ifade etti.

TÜRKİYE'DE YARGI YOLU AÇIK

Akıl hastaneleri ve karakollar gibi özgürlükten yoksun yerler dahil, "BM'nin Mahkûmların Islahı Asgari Standart Kuralları"nın uygulanmasının genişletilmesini isteyen Mendez, işkence ve gözaltı merkezlerinde, zalimane, insanlık dışı ve onur kırıcı muamele gibi tüm olayların, "uygun, bağımsız ve tarafsız bir soruşturmayı da içermesi" gerektiğini vurguladı.

Mendez'in açıklamalarını değerlendiren uzmanlar da hücre hapsi cezasının işkence ile eşdeğer olduğu konusunda hemfikir.

BM İşkence Özel Raportörü Mendez'in hücre cezasının işkence suçu olduğuna yönelik açıklaması Ankara'da da yankılandı. Adalet Bakanlığı kaynakları Türkiye'deki hücre cezası kararlarına yargı yolunun açık olduğunu belirterek Türkiye'deki uygulamayı şöyle anlattı: "Hücre cezası bir disiplin cezası. Disiplin cezası kararlarına yargı yolu açık. Konuyla ilgili karar alındığında mahkumlar infaz hâkimine başvurur. Kararı hâkim verir."