Birleşmiş Milletler, Büyükada’da bir seminer için biraraya geldikleri sırada gözaltına alınan ve ailelerine izin verilmeyen dokuz insan hakları savunucusu için Türkiye’ye işkence uyarısında bulundu. BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği sözcüsü Elizabeth Throssell, insan hakları savunucularının ‘ciddi işkence riskiyle karşı karşıya bulunduğunu’ söyledi.

Cenevre’de haftalık basın brifinginde konuşan Throssell, “Türkiye’de insan hakları savunucularının keyfi biçimde gözaltına alınması konusunda son derece endişeliyiz. Şu an ciddi bir işkence ve başka tür kötücül, insanlıkdışı veya aşağılayıcı muamele riskiyle karşı karşıya olmalarından korkuyoruz” dedi.

Gazete Duvar'da yer alan habere göre Throssell, BM İşkence Raportörü Nils Melzer’in Türkiye’de ‘özellikle ilk gözaltı anlarında yaygın istismar’ tespit ettiğini hatırlatarak, “Bu da, bu olaydaki korkularımızı artırıyor” ifadelerini kullandı.

Aralarında Uluslararası Af Örgütü’nün Türkiye Direktörü İdil Eser’in de bulunduğu önde gelen dokuz insan hakları savunucusu Büyükada’da kaldıkları otelde gözaltına alınmıştı.