8 Ocak 2012 Pazar günü İHD İstanbul Şubesi’nde bir basın toplantısı düzenleyen Dersimli aydın ve sanatçılar, “biz de Cafer Solgun’un düşüncelerini paylaşıyoruz” diyerek Solgun’un maruz kaldığı tehditlere tepki gösterdi.

 

Aralarında Aynur Doğan, Ferhat Tunç, Cemil Koçgiri, Çayan Demirel, Cemal Taş, Nezahat Gündoğan ve Umur Hozatlı’nın da bulunduğu Dersimli aydın ve sanatçılar adına yapılan açıklamada, Cafer Solgun’a yönelik tehditlerin ciddi olduğu ve savcılık tarafından soruşturmanın titizlikle yürütülmesi gerektiği vurgulandı.

Toplantıda söz alan Cafer Solgun, ölüm tehditleri nedeniyle daha az düşünmek, düşüncelerini yazarak ve konuşarak daha az ifade etmek niyetinde olmadığını belirterek, geri adım atmasının söz konusu dahi olmadığını kaydetti. Solgun, dünyada resmi ideoloji devranlarının çöktüğünü, Türkiye'de de iflas ettiğini söyleyerek, bunu yüksek sesle dile getirmenin hala bir "cesaret işi" olması üzerinde herkesin düşünmesi gerektiğini belirtti.

 

Daha önce de bir grup aydın, “Cafer Solgun'a tehdit soruşturması titizlikle yürütülsün!” başlığıyla yazılı bir açıklama yapmış ve “cafersolgunadestek.blogspot.com” adresinde yaptıkları açıklamayı imzaya açmışlardı.

 

Dersimli aydın ve sanatçıların açıklaması şöyle:

 

BASINA VE KAMUOYUNA

Cafer Solgun'a tehdit soruşturması titizlikle yürütülsün!

 

İktidar siyasetinin, başta Kürt sorunu olmak üzere birçok konuda çözüm yerine kriz ortamı yarattığı, köylülerin hava bombardımanıyla topluca katledildiği günlerin hızlı akışı içinde çok önemli bir gelişmeyi gözden kaçırdık.

 

Benzer örneklerine yüzlerce kez rastladığımız bu gelişme, araştırmacı-yazar arkadaşımız Cafer Solgun’un ölüm tehdidiyle karşı karşıya olmasıdır.

 

Atatürk'ün Dersim'deki rolünün Aleviler tarafından tartışılması gerektiğini yazılarında sık sık dile getiren Cafer Solgun, Aralık ayında Taraf gazetesinden Neşe Düzel'e verdiği röportajda, "Atatürk resmi Cemevleri’nden kalkacak. Cemevi bizim ibadethanemiz. Mustafa Kemal politik bir figür. Bir ibadet mekânında ne işi var?" dediği için bir süredir tehdit ve hakaretlere maruz kalıyordu.

 

Ancak bu tehdit ve hakaretler süreci çok daha kaygı verici bir noktaya getirilerek Cafer Solgun somut bir mektup yoluyla öldürülmekle tehdit edildi.

 

Solgun'un başkanlığını yaptığı Yüzleşme Derneği'ne Samsun'dan gönderilen tehdit mektubu, ihtiva ettiği içeriğiyle tehlikenin ciddiyetini gözler önüne seriyor.

 

Biz, Cafer Solgun’un dostları ve arkadaşları olarak, Solgun’un “Atatürk’ün fotoğrafının bir ibadet hane olan Cemevleri’nden kaldırılması gerektiği” fikrini öteden beri taşıyor, bugün de bu fikri paylaştığımızı belirtiyoruz.

 

Zira Atatürk’ün politik, askeri ve toplumsal lider kimliği başka bir mecranın konusuyken, fotoğrafının Alevi inancının ibadethanelerinde Hazreti Ali’nin suretinin yanına asılması başka bir tartışma konusudur. Dolaysıyla politik ve toplumsal bir liderin fotoğrafının Cemevleri’nde Hazreti Ali gibi bir halifenin suretinin yanına asılmasına karşıyız, o duvarlardan indirilmesini istiyoruz.

Bu istemimiz, böyle bir istemde bulunduğu için ölümle tehdit edilen arkadaşımız Cafer Solgun’un yalnız olmadığını, ne pahasına olursa olsun sonuna kadar arkadaşımızın yanında olduğumuzun göstergesidir.

 

Tehdit mektubundan sonra savcılığa suç duyurusunda bulunan Cafer Solgun’un hayatının tehlike altında olduğunu ısrarla belirtiyor, savcılığın konuyla ilgili soruşturmayı titizlikle yürütmesini ve önlem alınmasını talep ediyoruz.  

 

Ve yine ısrarla belirtiyoruz ki, Cafer Solgun yalnız değildir. Bizler sonuna kadar arkadaşımıza sahip çıkacağız ve tüm duyarlı kamuoyunu sahip çıkmaya çağırıyoruz.

 

İMZALAR (Alfabetik)

Ali Baran (Müzisyen), Ali Yıldırım (Müzisyen), Alişan Önlü (Oyuncu), Aynur Doğan (Müzisyen), Ayşe Çetinbaş (Yapımcı), Cemal Taş (Araştırmacı-Yazar), Caner Canerik (Gazeteci-Yönetmen), Cemil Koçgiri (Müzisyen), Çayan Demirel (Yönetmen), Devrim Tekinoğlu (Gazeteci), Emirali Yağan (Yazar), Ercan Cengiz (Şair), Erdal Ceviz (Yönetmen-Oyuncu), Erdoğan Emir (Müzisyen),  Ergin Doğru (Gazeteci), Erol Mutlu (Müzisyen), Esra Çiftçi (Gazeteci-Yazar), Fadıl Öztürk (Şair), Ferhat Tunç (Müzisyen), Hasan Örnek (Editör), Hasan Sağlam (Müzisyen), Hüseyin Ayrılmaz (Yapımcı), Kazım Gündoğan (Yapımcı), Mehmet Çetin (Şair-Yazar), Mustafa Gündoğdu (LKFF Direktörü), Nesimi Aday (Şair), Nezahat Gündoğan (Yönetmen), Nurettin Güleç (Müzisyen), Özgün E. Bulut (Şair), Selman Yeşilgöz (UDİHFF Direktörü), Umur Hozatlı (Yazar-Yönetmen), Zülfikar Akar (Şair).