Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) öğrencilerinden, Van depremi sonrasında ağır hasar gören yurtlara yerleştirilmeleri istendi. Öğrenciler ise bu duruma karşı eylem başlattı. Barınma haklarını talep eden öğrencilere polis tazyikli su ve gaz bombaları ile müdahale etti.

ÖĞRENCİLER ONARIMI YAPILDIĞI İDDİA EDİLEN YURDA YERLEŞMEK İSTEMEDİ

Bitlis Beşminare Mahallesi’ndeki BEÜ'de okuyan üniversitelilerin barındığı, Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (KYK) bağlı, 720 yatak kapasiteli öğrenci yurdu Van depreminde büyük hasar gördü. Hasar sonrası üniversitenin Bitlis-Tatvan Karayolu üzerindeki yerleşkesine 720 yatak kapasiteli yeni bir yurt inşa edildi. KYK, hasarlı yurdun güçlendirilmesi yönünde bir seneden fazla zamandır bekliyordu. Okulların açılmasıyla beraber ise yurtta çalışmalar başladı.

Hasarlı yurdun güçlendirme çalışmalarının birkaç gün içerisinde tamamlandığını açıklayan KYK, kadın öğrencileri yeni inşa edilen yurtta tutarken, erkek öğrencileri ise onarımı yapıldığı iddia edilen yurda yerleştirmek istedi.

'ÖLMEK DEĞİL, BARINMAK İSTİYORUZ'

BEÜ öğrencileri ise onarımın yapılmadığı ve sağlam olmadığını söyledikleri yurtlara yerleştirilmek istenmelerine tepki göstererek, KYK önünde bir eylem gerçekleştirdi.

 “Barınma hakkımız söke söke alırız”, "Yaşam hakkımız, söke söke alırız", “Ölmek değil, barınmak istiyoruz”, “Yurt hakkımız engellenemez” sloganları atan üniversiteliler, yanlarında getirdikleri valizleri yaktı.

Kürtçe ve Türkçe şarkılar söyleyen, halaylar çeken öğrenciler öğle saatlerinde başlattıkları eylemi akşam saatlerine kadar sürdürdü. Eyleme yeni yurtlara yerleştirilen kadın öğrenciler de destek verdi.

POLİS AKŞAM SAATLERİNDE TAZYİKLİ SU, GAZ VE SES BOMBALARIYLA MÜDAHALE ETTİ

Polis ise akşam saatlerinde eylem yapan üniversitelilere müdahale etti. Tazyikli su, gaz bombaları ve ses bombaları ile yapılan müdahalenin ardından, eylemci öğrenciler dağıldı. Grup, müdahalenin ardından bir süre sonra bir kez daha KYK önünde buluştu.


Ateşler yakarak ısınmaya çalışan BEÜ öğrencileri, bir de basın açıklaması gerçekleştirdi. Yapılan basın açıklamasında eylemin sadece barınma hakkı için yapıldığı vurgulandı ve polise tepki gösterildi. Üniversiteliler, polisin attığı gaz bombalarının kapsüllerini de basına gösterdi.

Öğrenciler yaptıkları basın açıklamasında “Biz, kelle koltukta barınacağımız bir yurt istemiyoruz. Kadın arkadaşlarımız gibi sağlam bir yurtta kalmak istiyoruz. Bunun için de mücadelemize ve eylemlerimize devam edeceğiz. Polis istediği kadar saldırabilir, su sıkabilir, gaza boğabilir. Biz barınma hakkımızdan vazgeçmeyeceğiz” denildi.

Üniversiteliler, açıklamanın ardından eylemlerine son verdi. (sendika)