Bitlis’teki Yukarı Olek Köyü yakınlarında 1993 yılında düştükleri pusuda yaşamını yitiren 6 ARGK gerillasının toplu mezarı açığa çıktı.

ANF'nin haberine göre, gerillaların, 30 Ağustos’u 31 Ağustos’a bağlayan gece Yukarı Olek köyüne giderken pusuya düştüğü ve sabaha kadar devam eden çatışmada yaşamlarını yitirdiği belirtiliyor.

Çatışma ardından civarda yaşayan köylüler, gerillaların cenazelerini dini vecibelerini yerine getirerek gömmek istemiş, ancak askerler tarafından izin verilmemiş. Köylüler de gerilla cenazelerini Yukarı Olek köyündeki mezarlığa 10-20 metre uzaklıkta bir yere gömerek, işaretlemiş.

Konuya ilişkin görüşlerine başvurulan İHD Bitlis Şube Başkanı Hasan Ceylan, “Amacımız, gerillaların kimliklerinin tespit edilip, ailelerine ulaşmak ve defnedilmesi gerektiği gibi denfedilmeledir” dedi.

Toplu Mezarlarla ilgili yapılan yasal başvuruların çoğunluğunda devlet engeliyle karşılaştıklarını söyleyen Ceylan, “Yerel kaynaklara göre kod isimleri Mustafa Koç, Candan, Hevi, Çiçek ve Sozdar olan PKK gerillalarının gerçek kimliklerinin açığa çıkabilmesi için İHD olarak üzerinde duruyoruz. Bitlis’te son yıllarda birçok toplu mezar tespit ettik. Bu toplu mezarların tespiti için çoğunda karşımıza yasal engeller çıkartılmıştır. Toplu mezarlara ilişkin yapmış olduğumuz başvurularımızın çoğu Van Özel Yetkili Savcılığı tarafından reddedilerek deliller karartılıyor. Kimlik tespiti için ailelere İHD'ye başvuru çağrısında bulunuyoruz" dedi.