Birleşik Metal-İş Sendikası Merkez Toplusözleşme Komisyonunun, metal patronlarının sendikası MESS’in dayattığı 3 yıllık sözleşmeye karşı aldığı grev kararı, fabrikalarda coşkuyla karşılandı. Bir yandan grev hazırlıkları başladı. Bu bölgelerden biri de MESS sözleşmesi kapsamındaki Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi 12 bin işçinin 4 bin 500’ünün bulunduğu Gebze.

Gebze İşçi Kurultayının çağrısıyla 26 fabrikadan 60 işçinin katılımıyla yapılan toplantıda alınan grev kararı değerlendirildi. Toplantıya Birleşik Meta-İş üyesi işçilerin yanı sıra Türk Metal, Tek Gıda-İş, Petrol-İş sendikalarının örgütlü olduğu işyerlerinden ve sendikasız işyerlerinden işçiler de katıldı.

SINIF KARDEŞLERİMİZE GÜVENİYORUZ

Muhammet Uludağ'ın Evrendel'de yer alan haberine göre, Birleşik Metal-İş üyesi işçiler, Gebzeli işçilerin yanlarında olacakları bilinciyle MESS’e karşı mücadeleye başladıklarını söylediler. Bir metal işçisi süreci şöyle ifade etti: “91’den beri grev yaşamadık. Yeni işçi kuşağı grev nedir bilmez. ‘91’den bugüne ücretlerimizi,haklarımızı kaybettik. Ortalama giydirilmiş ücret 1400 lira, iş kazaları, işçi ölümleri yaşıyoruz. ‘91’den bu yana damla damla birikti taleplerimiz, işveren yanlısı Türk Metal’in imzaladığı 3 yıllık sözleşme bardağı taşırdı.” Zor ama gerekli bir sürece girildiğine dikkat çeken Birleşik Metal-İş üyesi işçiler, “Grev sürecine girerken Türk Metal üyesi sınıf kardeşlerimize ve diğer sektörlerdeki işçi kardeşlerimize güveniyoruz” dediler. Türk Metal üyesi işçiler de “Mücadelenizin yanındayız. Sizin kazanımınız bizim kazanımımız olacaktır” diye konuştular. Metal dışındaki sektörlerden toplantıya katılan işçiler de maddi, manevi bu mücadelenin içinde olacaklarını dile getirdiler.

Toplantıda grevle dayanışmanın büyütülmesi, Gebze halkının, esnafın, gençlerin bu sürece dahil olması için toplantılar yapılması, bildiriler ve afişler çıkarılması kararı alındı. Her grev alanının bir direniş yeri haline getirilmesi gerektiğine işaret edilen toplantıda, “İşyerlerinde, semtlerde dayanışma komiteleri oluşturulması” gerektiği vurgulandı.

İŞÇİLERİ GREVE ÇIKARTAN SÖZLEŞME...

MESS’in dayattığı ve Türk Metal’in ardından Çelik-İş Sendikasının imzaladığı sözleşme şöyle: Sözleşme süresi 2 yıldan 3 yıla çıkarıldı. Ücretlere ilk 6 ay için yüzde 3.78 artı işyeri ortalama saat ücretinin yüzde 6’sı tutarında seyyanen zam alındı. İkinci 6 ayda enflasyon oranında zam yapıldı. Üçüncü 6 ayda ise ikinci 6 ayda gerçekleşen enflasyon oranının 4’ün altında olması halinde yüzde 4; 4 ve üzeri olması halinde ise yarısı yüzdelik olarak, diğer yarısı işyeri ücret ortalaması üzerinden seyyanen verilecek. (Örneğin enflasyonun 4 olması halinde yüzde 2 zam, artı işyeri ortalama ücretinin yüzde 2’si kadar artış yapılacak.) Dördüncü 6 ayda enflasyon kadar artış yapılacak. Beşinci 6 ayda, dördüncü 6 ayda gerçekleşecek enflasyon oranına 3.5 puan eklenecek. Elde edilecek oranın işyeri ücret ortalamasıyla çarpılmasıyla bulunacak tutar, seyyanen uygulanacak. Altıncı 6 ayda ise artış enflasyon oranında olacak.

ALKIŞLARLA KARŞILANDI

Birleşik Metal-İş’in aldığı grev kararı İzmir Çiğli’de bulunan Schneider Elektrik’te işçiler tarafından alkışlarla karşılandı. Burada işçilere seslenen Birleşik Metal-İş İzmir Şube Sekreteri Çoşkun Yılmaz, “Türk Metal ve Çelik-İş MESS’le anlaşarak ihanet sözleşmesine imza atmıştır. Biz işçilerin kabul etmeyeceği bu sözleşmeyi imzalamadık. Biz Birleşik Metal-İş Sendikası olarak tabandan gelen çağrıya uyarak, daha iyi daha demokratik bir toplusözleşme için grev kararı aldık. Bu grev kararı kaçınılmazdı. Grevimizin başarılı geçmesi için sendika olarak elimizden geleni yapacağız” dedi.