Silivri 9 Nolu F Tipi Ceza İnfaz Kurumu idaresi, sağ kolu olmayan ve tutulduğu tek kişilik hücrede tek başına yaşamsal ihtiyaçlarını karşılayamayan Ersan Nazlier isimli tutuklunun cezaevi koşullarını kısmen düzeltti.

Nazlier’in cezaevi koşullarının düzeltilmesi talebiyle Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) 6 Haziran’da aldığı “Acil tedbir” kararında Nazlier’in “sağlık durumuna ve fiziksel özelliklerine uygun koşullarda cezasının infaz edilmesi konusunda gerekli tedbirlerin alınması” istenmişti.

AYM’nin verdiği karardan bir gün sonra toplanan Silivri 9 Nolu F Tipi Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü, İdare ve Gözlem Kurulu, Nazlier’in cezaevi koşullarının düzeltilmesi için iyileştirme kararı aldı.

İdarenin oy birliği ile aldığı “İnfaz İyileştirme Rejimini Belirleme Kararı”nda Nazlier’in sağlık ve fiziksel durumuna uygun koşullarda cezasının infaz edilmesi, yaşamsal ihtiyacının karşılanması amacıyla maddi ve manevi bütünlüğü bakımından ortaya çıkabilecek tehlikenin ortadan kaldırılması için kaldığı oda koşullarının sağlık durumuna göre yeniden incelendiği belirtildi.

Nazlier’in tek başına tutulduğu odanın tuvaleti ve banyosunun günlük ihtiyaçlarına uygun bir şekilde tadilattan geçirildiğini belirten cezaevi idaresi, Nazlier’in günlük ihtiyaçlarının kolaylaştırıldığını söyledi.

Nazlier’in günlük temel yaşam faaliyetlerine yardımcı olmak amacıyla kuruma gönüllü olarak dilekçe vererek oda değişikliği talebinde bulunan Görgin Oktar isimli PKK’li tutuklu da Nazlier’ın kaldığı odaya yerleştirildi.

İdare, Nazlier’in cezaevi koşullarının iyileştirilmesi için ilave tedbirler istemesi durumunda, bunun yasal mevzuat tarafından değerlendirileceğini de belirtti.

DAVA HAKKINDA

7 Haziran 2006 tarihinde Şırnak’ta çıkan çatışmada ağır yaralı olarak yakalanan PKK'li Ersan Nazlier, tedavisi yapıldıktan sonra tutuklanarak Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi'ne konuldu.

Yapılan yargılamada iki kez "ağırlaştırılmış müebbet" hapis cezasına çarptırılan Nazlıer'in dava dosyası 2015 yılında Yargıtay'ca onaylandı. Sağ kolu kesilen, sol kolunda ise doku kaybı olan Nazlier, tutulduğu tek kişilik hücrede ihtiyaçlarını yalnız başına karşılayamayacağı yönünde rapor almasına rağmen tek kişilik hücrede tutulmaya devam edildi.

Nazlier, bir süre sonra Silivri 9 Nolu F Tipi Ceza İnfaz Kurumu’na gönderildi. Burada da tek kişilik hücreye konulan Nazlier, önce AYM’ye, ardından da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurdu.

AYM, Nazlier’in tek kişilik odada tutulmasının süreklilik kazanmasının “maddi ve manevi bütünlüğü bakımından ciddi tehlike oluşturacağı” tespitinde bulundu.

AYM, Nazlier’in sağlık durumunu bozabilecek tehlikelerin ortadan kaldırılması için, fiziki koşulları dahi iyi olan bir ceza infaz kurumuna sevk edilerek, periyodik olarak açık havaya erişiminin sağlanması gibi tedbirlerin yeterli olmadığını da vurguladı.

AYM, Nazlier’in “sağlık durumuna ve fiziksel özelliklerine uygun koşullarda cezasının infaz edilmesi konusunda gerekli tedbirlerin alınmasına karar verilmesi gerekir” kararı verdi. (DİHA)