Özel Yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Fikret Seçen tarafından '12 Eylül darbesi' ile ilgili soruşturma kapsamında ifadesi alınan emekli orgeneral Tahsin Şahinkaya yaptıklarından pişman olmadığını söyledi.

Özel Yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Fikret Seçen tarafından '12 Eylül darbesi' ile ilgili soruşturma kapsamında ifadesi alınan emekli orgeneral Tahsin Şahinkaya yaptıklarından pişman olmadığını söyledi. Şahinkaya'nın 12 Eylül darbesini ülkenin içerisinde bulunduğu şartları göz önüne alarak iç hizmet kanununun 35. maddesindeki yetkilerini kullanarak yaptıklarını söylediği öğrenildi. Şahinkaya'ya da Kenan Evren'e olduğu gibi 12 soru yöneltildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Fikret Seçen, "12 Eylül darbesi" ile ilgili soruşturma kapsamında emekli orgeneral Tahsin Şahinkaya'nın ifadesini almak üzere sabah saat 10. 00'da GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi'ne gitti.

Başsavcıvekili Seçen, Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Hüseyin Görüşen tarafından yürütülen "12 Eylül Darbesi" ile ilgili soruşturma kapsamında yazılan talimat uyarınca, dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı olan emekli orgeneral Tahsin Şahinkaya'nın (86) ifadesini tedavi gördüğü GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesinde aldı. Yaklaşık olarak bir buçuk saat süren ifadenin ardından seçen saat 12. 00'da hastaneden ayrıldı.

Gazetecilere bilgi veren Şahinkaya'nın avukatı Ömer Nihat Özgün Ankara'da ifadesi alınan Kenan Evren'e sorulan soruların aynısının müvekkiline de sorulduğunu söyledi. Şahinkaya'nın ifadesinin yaklaşık 1 buçuk saat sürdüğünü aktaran Özgün, "Kenan Evren'e sorulan soruların aynısı Şahinkaya'ya da soruldu. Kendisi çok rahat bir şekilde bütün soruları cevaplandırdı. Soruların içeriği zaten kamuoyuna yansıdı. 12 başlık altında 12 soru ve toplam 6 sayfa süren bir ifade alındı. Bundan sonra 2. bir süreç başlayacak. Bu süreçte Cumhuriyet Başsavcılığı ya dava açılması ya takipsizlik verilmesi şeklinde bir karar verecek. Soruşturma aşaması bugünden sonra sona erdi. Soruların içeriği konusunda çok fazla beyanda bulunmam mümkün değil. Sadece bir kısmı bütün kamuoyuna yansıdı. Şahin paşanın verdiği ifadelerle evren paşanın verdiği ifadeler özdeşir şekildedir. " diye konuştu.

Şahinkaya'nın Fikret Seçen'e bu hareketi yapmaktan pişman olmadığını söylediğini aktaran Avukat Özgün, "Yine aynı şekilde 12 Eylül harekatını ülkenin içerisinde bulunduğu şartları göz önüne alarak iç hizmet kanununun 35. maddesindeki yetkilerini kullandıklarını söyledi. " ifadesini kullandı.

Şahinkaya'nın darbeden 1 gün önce Amerika'dan döndüğünü hatırlatan gazetecinin sorusu üzerine avukatı, "O konuda da sorduğunuz bu soruların hepsi ifade tutanaklarında var. İfade ile ilgili bütün detayları bilgilendirmem mümkün değil. Bu konu da elbette soruldu. Kendisi de bu seyahatinin daha önce NATO tarafından düzenlenen, Amerika'ya gidilen bir gezi olduğunu hatta gitmek istemediğini, dönemin genel kurmay başkanının 'git ama 11'inde dön' dediğini Şahinkaya'nın da 11'inde eşinin rahatsızlığını bahane ederek döndüğünü söyledi. Kesinlikle Amerika'dan bir icazet almak Amerika'dan bilgilendirmek gibi bir olayın olmadığını zaten anı olarak anlattığı bir konu var. Dönmeden önce Amerika Genel Kurmay Başkanı ile kahvaltı yaptığını, ona herhangi bir şey bildirmediğini 12 Eylül'de amerika genel kurmay başkanına Türkiye'de askerler yönetime el koydu dendiğinde kendisinin 'daha dün sabah beraber kahvaltı yaptık. Niye bana söylemedi' şeklindeki ifadesinde bir anı olarak anlattı. " şeklinde konuştu.

Olayın bugünden itibaren bittiğini savunan Özgün sözlerini şöyle tamamladı: "12 Eylül öncesindeki soruları şimdi görmüş olduk. Bu sorulan sorularla ilgili konsey üyelerinin yargılanması mümkün değildir. Birincisi, 761 sayılı ceza kanunundaki dava ve ceza zaman aşımı dolmuştur. İkincisi ise 1982 anayasasının 15. Maddesi bir af niteliğindedir. Devlet daha önce kamuoyunun kabulüyle de geçen bir aftan sonra tekrar seni yargılayacağım şeklide bir hukuk içerisine giremez. Bu benim kişisel düşüncemdir. Bunu süreç içerisinde bakacağız. "

Sondakika