Türkiye'li Arapların kurduğu bir dernek olan Anadolu Arap Hareketi Derneği’ne kapatma davası açıldı. Midyat Asliye Hukuk Mahkemesine kapatılmak üzere sevk edilen derneğin sözcüleri karara tepkili.

2014 yılında Mardin’in Midyat ilçesinde Türkiye’nin farklı Arap illerinde yaşayan Araplar tarafından kurulan Anadolu Arap Hareketi Derneği’ne; tüzüğünde siyasi partilerin Araplara parti programında yer vermesini ve Türkiye’de Arapların nüfusları gereği parlementoda en az % 10‘luk bir kota ile temsil edilmesi gerektiği, Arapların yoğun olarak yaşadıkları kent, mahalle ve köylerde meclislerini kurmaları ile ilgili maddelerden dolayı Mardin Valiliğinin talimatı üzerine  Midyat Kaymakamlığı tarafından  Midyat Cumhuriyet savcılığına aleyhinde suç duyurusunda bulunulmuştu.  

Bunun üzerine Midyat  Cumhuriyet Savcılığı 2014/929 esas no ile Anadolu Arap Hareketi Derneği’ni  2015/2 davaname no’su ile Midyat Asliye Hukuk Mahkemesine kapatılmak üzere sevk etti.

Karara tepki gösteren Arap halkı ve birçok Arap sivil toplum örgütü adına dernek basın sözcüsü Cahit Algan yazılı bir basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasına yurt içinden ve yurt dışından 18 sivil toplum örgütü destek verdi.

Söz konusu açıklamada Cahit Algan şunları söyledi :

Türkiye’de ifade özgürlüğü istenilen düzeyde olmadığından, maalesef insanlar kendilerini özgür ifade edebilme olanağı bulamamaktadır. Son olarak Mardin Valiliği’nin derneğimiz Anadolu Arap Hareketi Derneği hakkındaki kapatma davasından sonra ifade özgürlüğü açısından artık Türkiye’de yaşayan Arap halkı kendini baskı altında hissetmektedir.

Türkiye’de yaşayan farklı etnik, din, dil ve mezhepten insanların bir arada barış ve hoşgörü içerisinde yaşayabilmesi için devlet güvencesi altında olması gerekmektedir. Devlet bütün etnik yapılara eşit derecede yaklaşmalıdır. Yurttaşın bu konudaki beklentisi de budur. Anayasanın ilgili 25. ve 26. maddelerinde düşünce ve kanaat özgürlüğü açıkça belirtilmiştir. Dolayısıyla derneğimizin kapatılması insan haklarına ve ifade özgürlüğüne açıkça aykırı bir durumdur.

Sivil toplum kuruluşlarının kendilerini ifade edebilmeleri ve rahat çalışma alanları olabilmesi demokrasinin olmazsa olmazıdır. Eğer Türkiye’de egemenlik kayıtsız şartsız milletinse ve demokrasi gerçekten halkın iktidarı ise son yıllarda ifade özgürlüğü, insan hakları ve sendikalaşma alanındaki yaşanan hak ihlalleri ve olumsuz gelişmeler bizi ileri demokrasiye değil, monarşi rejimine götürmektedir.

‘HÜKÜMET ACİL KRİZ MASASI OLUŞTURMALI’    

Birileri farklı etnik toplulukların derneklerinin kapatılmasına dur demeli.  Her gün bir derneğimize kapatılma davası açılıyor, daha geçen gün yine bir Arap derneğimiz kapatılmak üzere mahkemeye verildi.  Hakeza yine Mardin Valiliği Mardin Süryani Birliği derneğinin kapatılması için Midyat Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulundu. Neler oluyor dinler, diller ve hoşgörü  şehri Mardin’de? 

Hükümet bu vahim durum için acilen bir kriz masası oluşturmalıdır. Ortadoğudaki  gelişmeler , çözüm sürecinin ete kemiğe bürünmeye başladığı bir dönemde , farklı etnik ve dini topluluklara ait sivil toplum örgütlerini bastırmaya ve susturmaya çalışmak , ortak bir gelecekte yaşama arzusu olan bizlerin ve halkların güven duygusunu zedeleyeceği gibi , bölgemizi ve Ortadoğu’yu ateşe vermek isteyen provokatörlere de yeni bir alan açacaktır.

‘TÜRKİYE’DEKİ ARAPLAR PARTİLEŞMEYE GİTMELİDİR’   

Genel seçimler öncesi halkların ve inançların  sesi ve iradesi olan derneklerimizin kapatılmaya çalışılması, federasyonlaşma çalışmalarımızın önünün kesilmesini kaygı verici buluyoruz. Türkiye’de yaşayan yaklaşık 7 milyon Arap yurttaşımız seçimlerde oy kullanmadan önce halkımıza yapılan bu ötekileştirici muameleleri göz önünde bulundurmalıdır. Türkiye’deki hiçbir siyasi parti Araplar için parti programında  yer vermemekte ve Arapların sorununa dikkat çekmemektedir. Bundan dolayı Türkiye Arapları bir an önce partileşmeye gitmelidir.

AÇIKLAMAYA DESTEK VEREN KURULUŞLAR   

Anadolu Arap Hareketi, Mardin Süryani Birliği Derneği, Akad Mıhallemi Derneği, Hatay Arap Derneği, Anadolu Arap Birliği, Arap Mıhallemi Genç Demokratlar Derneği, Arap Mıhallemi Kadın Hareketi, Arap Arami Birliği, Sami Halkları Topluluğu, Musul Mıhallemi Gençlik Hareketi, Suriye Mıhallemi Meclisi, Hollanda Mıhallemi Platformu, Midyat Özgür Eğitim Sen, İsveç  Mıhallemi Derneği, Lübnan Mardinliler Derneği, Batman Mıhallemi Derneği, Midyat Engelliler Derneği, Batman Mezopotamya Arapları  Derneği.

(Demokrat Haber)