İran'da 26 Ekim'de Kürt siyasi tutuklular Hebibullah Gulperipur ile Rıza İsmail Mamedi'nin idam edilmesine yönelik tepkiler yayılıyor.  BDP Yüksekova İlçe Örgütü'nün çağrısıyla bugün sınır hattında bir eylem gerçekleştirildi.

ANF'nin haberine göre; Hakkari ili ve Şemdinli, Çukurca ilçeleri ile Yüksekova'ya bağlı Büyükçüftlik beldesinden BDP Yüksekova İlçe Örgütü önünde bir araya gelen kalabalık kitle, Esendere Sınır Kapısı'na doğru hareket etti.

Binlerce kişi BDP Esendere Belde Örgütü binası önünde araçlardan inerek yürüyüşe geçti. 

BDP PM üyesi Abidin Eniş, BDP Hakkari il ve ilçe yöneticileri, Yüksekova, Şemdinli ilçesi ve Esendere Belde Belediye başkanları, MEYA-DER, KURDÎ-DER, TUHAD-FED Yüksekova Temsilciliği, Yüksekova Barış Anneleri, Hakkari il, ilçe ve beldelerinde bulunan sivil toplum örgütleri de yürüyüşe destek verdi.

İran'a açılan Esendere Sınır Kapısı'na kadar yürüyen protestocular adına yapılan basın açıklamasını BDP Hakkari İl Eş Başkanı Rahmi Kurt yaptı.

Kurt, "Kürt halkını faşist baskılarla susturulmaya çalışıldığını" söyledi ve Kürt halkının artık bu baskılarla yok edilemeyeceğini belirtti.

BDP PM üyesi Abidin Eniş ise, İran devletinin Kürt siyasetçilerini idam etmelerini nefretle kınayarak, "On yıllardır Kürtleri 4 parçaya bölen bu sömürgeci güçlerin Kürtlere karşı bu saldırılarını kınıyoruz" dedi.

YÜKSEKOVA'DA ÇATIŞMA

Yüksekova'da şehir merkezi,  Yeşildere ve birçok mahallede de İran'ın Kürt siyasetçilerini idam etmesini protesto eden göstericiler ile polisler arasında kısa süreli çatışma çıktı. Polisler gaz bombası ve plastik mermiyle protestoya müdahalede bulunurken, eylemciler de polislere taş, havai fişek ve molotof kofteyli ile karşılık verdi.