Barış ve Demokrasi Partisi (BDP)'nin çağrısına uyan binlerce kişi, Kürt genci Medeni Yıldırım'ın asker kurşunuyla yaşamını yitirdiği Kayacık (Hêzan) Karakolu’na yürüdü.

Aralarında BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan ve İl Eş Başkanı Zübeyde Zümrüt, ESP Amed İl Başkanı Ramazan Karakaya, Barış Anneleri İnisiyatifi, KESK üyeleri ve barış aktivistleri İbrahim Yaylalı ile Meral Geylani'nin de aralarında olduğu binlerce kişi yürüyüş yaptı.

“Hepimiz kardeşiz diyorsun ama kardeşini öldürüyorsun” ve “Lice demokratik kurtuluş süreci şehidi Medeni Yıldırım yoldaşın hesabını soracağız- Amed Halk İnisiyatifi” yazılı pankartlar açan kitle Lice-Diyarbakır yolunu trafiğe kapattı.

'YILDIRIM ŞAHADETİ SON OLMALI'

Karakol önünde BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan konuşma yaptı. Aydoğan, “Lice halkının serhıldanını selamlıyorum” dedi ve jandarma tarafından öldürülen Kürt genci Medeni Yıldırım'ı andı.

Yıldırım'ın yaşamını yitiren son kişi olması gerektiğini belirten Aydoğan, şunları söyledi:

“Medeni Yıldırım'ın şahadeti son olmalı, ‘êdi bes e’. PKK Lideri Sayın Öcalan 'demokratik çözüm ve barış sürecinde bırakın bir kişinin yaşamını yitirmesini tek bir insanın bile burnunun kanamasını istemiyorum, bu nedenle bu süreci başlattım' demişti. Ancak, çözüm nasıl gerçekleştirilecek diye düşünmeden bir arkadaşımızı katlettiler. Bu kabul edilemez. 30 yıldır bu ülkede savaş yaşanıyor, çatışmalı süreç yaşanıyor. Binlerce insanımız katledildi. Biz bu süreç başladığında artık bu ölümler duracak demiştik. Ama hala sürüyor. AKP'ye sesleniyoruz: Bu sürecin sağlıklı yürümesini istiyorsanız, iki halkın eşitliğine, kardeşliğine, özgürlüğüne dayalı çözüm çıkmasını istiyorsanız artık bu politikalardan vazgeçin.”

'AKP'NİN SÜRECE YAKLAŞIMI CİDDİ DEĞİL'

“Hem süreç devam edecek, hem de yurtseverler katledilecek” şeklinde tepki gösteren Aydoğan, bunların ikisinin birden yürümeyeceğini ifade etti. Kürt halkının artık daha fazla ölüme, gözyaşına tahammülünün kalmadığını vurgulayan Aydoğan, şunları ekledi: “AKP'nin sürece yaklaşımı ciddi değildir. Dünyanın en büyük ve kararlı gücü olan PKK, güçlerini sınır dışına çıkararak, ateşkes ilan ederek bir adım atmıştır. Atılan bu adımın ciddiyeti görülmeli. Eğer PKK kadar bu süreçte samimi olunursa, bu sürecin ilerlememesi, bu topraklara barışın gelmesine bir engeli yoktur.”

'PKK SÖYLEDİĞİNİ YAPAN, YAPTIĞINI SÖYLEYEN BİR ÖRGÜTTÜR'

Barış sürecinin samimiyet, ciddiyet ve kararlılık gerektirdiğine işaret eden Aydoğan, İçişleri Bakanı Güler'in, “birinci aşama tamamlanmamıştır” sözlerine yanıt verdi: “Gerillanın uçağı, helikopteri yok. Binlerce kilometrelik yolu barış süreci sabote olmasın diye sadece geceleri yürüyerek Kandil'e ulaşmaya çalışıyorlar. Bu sürecin zaman alınacağı biliniyor. PKK söylediğini yapan, yaptığını söyleyen bir örgüttür. Sayın Öcalan PKK adına söz vermiş ise, PKK onu yapar ve bütün dünyaya duyurur. Duyurmuştur da. Tüm bunlardan sonra birinci aşama tamamlanmamıştır, o nedenle ikinci aşamaya geçmiyoruz demek bu sürecin ruhuna terstir.”

AKP Hükümeti'ni güven verici adım atmaya çağıran Aydoğan, bunun için ilk olarak Medeni Yıldırım'ın ölümünün arkasında tüm yetkili isimlerin tespit edilerek, açığa alınmasını ve soruşturma başlatılması gerektiğini kaydetti. Aydoğan, dağ başındaki karakolların kaldırılmasını, yeni karakolların yapımının da durdurulmasını istedi.

“Amed Halk İnisiyatifi” adına yapılan konuşmada ise, “Halkımız, kirli savaş politikalarına karşı duyarlı olmalı, yalan haberlere itibar etmemelidir. Bu hareket dün olduğu gibi yarın da Kürdistan topraklarını korumaya devam edecektir” denildi.

500 KİŞİNİN YAŞADIĞI YERE 15 BİN ASKER YIĞILIYOR

Son olarak Medeni Yıldırım'ın halası konuşma yaptı, yeğeninin karakol yapımına karşı çıktığı için öldürüldüğünü belirtti.

Katledilen gencin halası, sözlerini şöyle sürdürdü: “Madem gerilla çekiliyor neden buraya karakol diyorlar ama kalekol yapıyorlar, kaleler inşa ediyorlar. 500 kişinin yaşadığı yerde neden 15 bin asker yığılıyor. Demek ki burada bir savaş hazırlığı var. Medeni'nin katillerinin bulunmasını istiyoruz. Medeni barış sürecinin ilk şehidi oldu, son şehidi olsun.”

Konuşmaların ardından bir süre oturma eylemi yapıldı. (ANF)