HDK-HDP İstanbul İl Örgütü öncülüğünde, IŞİD'in Kobani'ye yönelik katliamı Galatasaray Meydanı’nda protesto edildi. Binlerce kişi IŞİD vahşetini ve onlara destek vermekle suçladıkları AKP‘yi lanetledi. eylemde konuşan HDP Milletvekilli Pervin Buldan, “Türk devletini ve AKP‘yi buradan uyarıyorum

Eyleme HDP milletvekilleri Pervin Buldan, Filiz Kerestecioğlu, Beyza Üstün, Garo Paylan, HDK Eş Sözcüsü Sebahat Tuncel ile DİSK, KESK, TMMOB ile TTB de katıldı.

Protestoda,  sık sık "Katil İŞİD işbirlikçi AKP", "Bijî berxwedana Kobanê" , "Hak hukuk YPG ile gelecek", "Bijî Serok Apo" sloganları atıldı. Kobani, Rojava ve Tel Abyad'da hayatını kaybedenler ise saygı duruşu ile anıldı.

"KOBANÊ SALDIRISI AKP’DEN BAĞIMSIZ DEĞİL"

HDK Eş Sözcüsü Sebahat Tuncel, Kobani‘de gözünü kırmadan insanlığı savunmak için direnen Kobani halkına yapılan vahşeti kınadıklarını belirterek, "IŞİD'i besleyen kapitalist güçler ve IŞİD‘e destek veren AKP kaybetti. O nedenle dün yaşanan katliam bir intikam alma operasyonudur," dedi ve bu katliamın IŞİD’e MİT TIR’larıyla lojistik malzeme gönderen AKP‘den bağımsız olmadığını savundu.

“Başından beri Rojava Devrimini kabul etmeyen, Rojava‘daki Devrimi kendine tehdit olarak gören AKP, dün Kobanê‘de yaşanan katliamın zemini hazırlamıştır” diyen Tuncel, “Rojava Devrimi’ni boğmak isteyen ve o nedenle IŞİD gibi katil sürüsüyle komşu olmayı bile göze alan AKP‘nin bugün yaptığı açıklamaları gerçekçi bulmuyoruz. AKP medyasının bir hafta önceden attığı 'PYD- IŞİD'ten daha tehlikeli' ve 'Etnik temizlik' manşetleri bunların hiç de masum olmadığını gösteriyor” dedi.

Kobani’de bugün insanlık için direnildiğini söyleyen Tuncel, bu saldırının arkasındaki kirli gücü açığa çıkarana kadar mücadele edeceklerini söyledi.

‘YA SAVAŞ’TAN YANA YA BARIŞTAN YANA OLACAKSINIZ’

HDP Milletvekili Pervin Buldan’da Kobani‘de hayatlarını kaybedenlere rahmet ve yaralılara acil şifa diledi. Buldan, Konani’de patlayan bombaların Kürdistan’ın dört parçasının yüreğinde patladığını ifade etti. 

“IŞİD dün bir kez daha kirli yüzünü gösterdi. Kürtlere ve Ortadoğu’da yaşayan haklara karşı nefretini bir kez daha ortaya koydu” diyen Buldan, "IŞİD’i bu noktaya getiren, IŞİD’e destek veren AKP’nin bu ölümlerden, bu yaralamalardan bire bir sorumlu olduğunu" söyledi.

Buldan, “Biz başından beri Türkiye devletini uyardık. IŞİD’e olan desteğinizi durdurun dedik. Onlara askeri sevkiyatları yaparak Kobanê‘de yaşanan katliamlara sebebiyet verdiklerini söyledik ancak bizi dinlemediler, duymadılar, görmediler” diye konuştu. IŞİD’e giden MİT TIR’larını örnek gösteren Buldan, HDP olarak yaptıkları tüm çağrılara rağmen, AKP’nin IŞİD’e verdiği desteği hiçbir zaman kesmediğine işaret etti. AKP’yi Galatasaray Meydanı’ndan bir kez daha uyaran Buldan, “Ya savaştan yana olacaksınız ya da barıştan yana. Bizim size tavsiyemiz barıştan yana olmanızdır. Kürt halkının ve Ortadoğu’daki tüm haklarının kazanımını kabul etmek zorundasınız. Eğer kabul etmezseniz kaybetmeye mahkumsunuz. Türk devletini ve AKP‘yi buradan uyarıyorum IŞİD’de verdiğiniz desteği durdurun” dedi. (ANF)