İSTANBUL - Silvan’daki çatışmanın ardından yükselen gerilime dikkat çekmek, Kürtlere yapılan ırkçı saldırılar ile Aynur Doğan’a yönelik protestoya kınamak için yüzlerce kişi İstanbul’da protesto gösterisi düzenlendi.

Tünel’de bir araya gelerek “Barışalım Yeter” yazılı pankart ile, “Hatip Dicle meclise”, “Keça Kurdan Sahneye”, “Êdî bes e” ve “Türküleri değil silahları susturun” yazılı dövizler taşıyan, çoğunluğu müzisyen, tiyatrocu, sinema oyuncusu, yazar ve yüzlerce kişi slogan ve alkışlarla ırkçı saldırıları protesto etti.

İki kişinin Türk bayrağı açarak provokasyon girişimi dışında Galatasaray Lisesi önüne kadar coşkuyla yürüyen grup adına, Türkçe ve Kürtçe okunan basın metninde de saldırılara, savaşa ve Kürtler üzerindeki baskılara dikkat çekildi.

Kürtçesini Serhat Ertunan, Türkçesini Jülide Kural’ın okuduğu metinde şu ifadeler yer aldı: “Yine zor günler yaşıyoruz. Endişe duyuyoruz. Ülke yeni bir çatışma ortamına sürükleniyor. Irkçı, milliyetçi naralar kulaklarımızı tırmalıyor. Barış umutları yara alıyor. Bizler, demokrasiden, özgürlükten, adaletten, kimsenin bir diğerinin hamisi, abisi olmadığı bir kardeşlikten yana olanlar inat ediyoruz. Her dilde şarkı söylemek için… Özgürlük için… Demokrasi için… Adalet için… Barış için inat ediyoruz, inat edeceğiz. Biz aşağıda imzası olanlar, başta Hatip Dicle olmak üzere, milletvekili seçilen blok adaylarına sahip çıkıyor ve halkın iradesinin meclise taşınabilmesi için tüm engellemelerin kaldırılmasını, hükümetin derhal demokratik siyasetin yolunu açacak bağlayıcı, ikna edici adımlar atmasını talep ediyoruz. Aydın, sanatçı, akademisyen, işçi, işsiz, herkesi, her kesimi barışa, barış diline, barış şarkılarına sahip çıkmaya çağırıyoruz.”

Eyleme katılan Emek ve Demokrasi Bloğu İstanbul Milletvekili Levent Tüzel ise hükümetin barış için derhal adım atmasını istedi.

Konuşmasında Tüzel, “Bizler halkın oylarını alarak meclise gitmeye hak kazandık, ancak hala arkadaşlarımızın bu hakkı gasp ediliyor. Kürtlerin ilan ettiği Demokratik Özerklik ile birlikte yeni bir çözüm dönemine girmiş bulunuyoruz. Bu fırsatı herkesin iyi değerlendirmesi lazım. Biz anadilimizde eğitim görmek, kimlik ve özgürlüklerimizin tanınarak güvence altına alınmasını istiyoruz. Yine Kürtlere ve kurumlarına bin türlü saldırı başladı. Bunun önüne geçmek için çok az zaman var” dedi.

Açıklamanın ardından yürüyüşünü sürdüren kalabalık grup, davul, zurna, tulum ve trampet eşliğinde Taksim Meydanı’na geldi. Sık sık, “Meclise meclise Hatip Dicle Meclise”, “Sahneye sahneye Aynur Doğan Sahneye”, “Hatip Dicle vekilimizdir”, “Bijî biratiya gelan” ve “Savaşın sesini sustur” şeklinde slogan atan grup halaylar çekerek eylemi noktaladı.

Yürüyüş boyunca bir grup Kürt çocuğun kortej önündeki renkli eylemleri de dikkat çekti.

FOTOĞLAR: R. Sterk - R. Adalı -Z. Kuray / ANF