"Eşit yurttaşlık" talebiyle Ankara'da buluşan on binlerce Alevi, barış istedi. AKP Hükümeti'nin içeride ve dışarıda savaş politikalarına halkların karşı çıktığını dile getiren on binler, "Suriye Kerbela olmayacak" dedi.

 

Alevi örgütlerinin "eşit yurttaşlık hakkı" talebiyle düzenlediği miting, Ankara Sıhhiye Meydanı'nda gerçekleştirildi. Mitinge on binlerce kişi katıldı. Mitingde, inanç özgürlüğünün yanı sıra, savaş karşıtlığı da öne çıktı. On binler, hükümetin Suriye'ye yönelik savaş politikasını protesto etti.

 

Sabah saatlerinde Ankara Garı ve Hipodrom'da toplanan on binlerce Alevi, "Laik, demokratik Türkiye için eşit yurttaşlık istiyoruz" yazılı pankart açarak yürüyüşe geçti. Alevi Dernekleri Federasyonu'nun çağrısıyla gerçekleştirilen mitinge çok sayıda demokratik kitle örgütü, sendika ve yöre dernekleri de destek verdi. Yöre derneklerinin yanı sıra Arap Alevileri de pankartlarıyla miting alanında yer aldı.

 

Alevilerin inanç özgürlüğünün talep edildiği mitingde, AKP Hükümeti'nin Suriye'de savaş politikaları da teşhir ve protesto edildi. Mitingde, savaş karşıtlığı ve barış talebi öne çıktı. Yürüyüş kortejlerinde "Zulme ve asimilasyona son, inanç özgürlüğü istiyoruz" pankartlarının yanı sıra, "Tezkere geri çekilsin, savaş değil halklara barış" pankartları açıldı.

 

"Savaşa hayır, Türkiye-Suriye kardeştir", "Eşit yurttaşlık hakkı istiyoruz", "Silaha değil, emeğe bütçe", "Zorunlu, sorunlu din dersine hayır" dövizleri taşındı; "İçeride, dışarıda savaşa hayır", "Yaşasın halkların kardeşliği", "Pir Sultanlar yaşıyor, savaşıyor", "Devletin Alevisi olmayacağız", "Suriye Kerbela olmayacak" sloganları atıldı.

 

'ÖTEKİ VATANDAŞ OLMAYACAĞIZ'

Kitle miting alanına girdikten sonra, Alevi dedelerinin okuduğu dualarla miting başlatıldı.

 

Alevi Dernekleri Federasyonu adına konuşma yapan Hüsniye Takmaz, "Artık bu ülkede kimsenin öteki yurttaş olmasına izin vermeyeceğiz. Türkiye'de tek din ve inanç zihniyeti aldı başını gidiyor. Bu utanç politikasına izin verecek misiniz" diye kitleye sordu. Milyonlarca halkın varlığını yok sayan bir yönetimin düşünülemeyeceğini söyleyen Takmaz, "Biz Aleviler varlık hakkımızı, eşit yurttaşlık hakkımızı sonuna kadar savunacağız" diye konuştu. Zorunlu din derslerinin ve diyanetin kaldırılmasını isteyen Takmaz, eğitim sisteminde yapılan değişikliğin de kindar gençlik yetiştirmek için yapıldığını belirtti.

 

"Yanıbaşımızda haksız bir savaş var" diyen Takmaz, "Bu savaşa hangi kodamanın çocuğu gidecek? Böyle haksız bir savaşta Türkiye'nin yer almasına gönlünüz razı olacak mı?" diye sordu. Takmaz, savaşa karşı durmak için her yolu deneyeceklerini söyledi.

 

“OSMANLI TARİHİNİN KATLİAMLARLA DOLU”

ABF Genel Başkanı Selahattin Özel, "Tarihten ders öğrenemeyenler yaşayarak ders alırlar" dedi. Osmanlı tarihinin katliamlarla dolu olduğunu söyleyen Özel, "Bugün padişahlık özentisi içerisinde olanlar, yarın tarih karşısında hesap verecektir" diye konuştu.

 

Savaş politikasının ne hükümete ne de Türkiye'ye fayda sağlayacağını söyleyen Özel, "Alevi Çalıştayı dediniz, Kürt Açılımı dediniz. Alevilerin sorunlarını görmezden gelmeye devam ediyorsunuz, kardeş kanı akmaya, gençlerimiz ölmeye devam ediyor" dedi. "Hangi tohumu ekerseniz onu biçersiniz. Kin tohumunu eken kin biçer, kardeşlik tohumu eken kardeşlik biçer" diye konuştu.

 

Hükümetin Alevi kimliğinin çerçevesini çizmeye kalkıştığını söyleyen Özel, "Bundan vazgeçin. Alevi kimliğinin çerçevesini Aleviler çizsin" dedi. "Dersim için bir özür lafını ağzınıza alırken, Sivas için bir özür düşünmüyor musunuz" diye soran Özel, "Cemevleri kundaklamaları, Sürgü’de Alevi evlerini yakmalar bu hükümetin yarattığı politikaların sonucudur. Ancak bilsinler ki susmadık susmayacağız. Boyun eğmedik, eğmeyeceğiz" diye konuştu.

 

"Komşularla 'sıfır' sorundan komşularla savaş politikasına gelindiğini" söyleyen Özel, "Bizi Ortadoğu'daki kardeşlerimizle savaş noktasına getirmeyin" dedi. Suriye'de savaş için Alevilerin hedef gösterildiğini söyleyen Özel, "Savaş, en kirli oyundur. Ülkemizi emperyalist savaş arabasına sokmak isteyenler bilsin ki, bu savaşın galibi olmayacaktır" dedi. "Aklıselim herkesin savaşa karşı olduğunu" ifade eden Özel, "Gelin, laik, demokratik, eşitlikçi bir anayasa ile birlikte yeni bir Türkiye’yi birlikte inşa edelim" dedi.

 

Özel, zorunlu din derslerinin kaldırılmasını, asimilasyon politikalarının son bulmasını, Madımak Oteli'nin utanç müzesine dönüştürülmesini, eşit yurttaşlık hakkının korunmasını, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın dağıtılmasını, yasalardaki tüm ayrımcılığın kaldırılmasını, anadilde eğitim hakkının kaldırılmasını, siyasi parti yasaklarının özgürlükler lehine kaldırılmasını, seçim barajının düşürülmesini istedi.

 

SAĞ, EROĞLU VE TOP AYNI SAHNEDE

Miting, halk müziğinin usta üç ismi, Arif Sağ, Musa Eroğlu ve Yavuz Top'un birlikte sahne almasıyla devam etti. Sağ, Eroğlu ve Top, uzun bir zaman sonra aynı sahneye çıktı. Üç sanatçı, kitle tarafından büyük alkış aldı.

 

Kürsüye çıkan sanatçı Hilmi Yarayıcı da, mitinge mesaj gönderen çok sayıda sanatçının ismini açıkladı, destek mesajlarını okudu. (ETHA)