Gezi Parkı’nı kurtarmaya çalışan çevrecilerle dayanışma şeklinde başlayan ve Türkiye'nin birçok kentine yayılan protesto gösterilerine destek vermek amacıyla Köln’de büyük bir miting düzenlendi.

Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu tarafından organize edilen mitinge polisin verdiği sayılara göre 40 bine yakın insan katıldı.

Gezi Parkı protestolarının başladığı tarihten bu yana Almanya'da bu bağlamda yapılan en yüksek katılımlı mitingde konuşmacılar Gezi göstericilerine yönelik aşırı güç kullanımını ve Başbakan Erdoğan'ın üslubunu eleştirdiler.

'Her Yer Taksim, Her Yer Direniş”, “Sonun Geldi Eyy… Firavun!” başlığı altında yapılan mitingde planlanan üçüncü Boğaz köprüsü için seçilen Yavuz Sultan Selim adının geri alınması da talep edildi.

Kalabalık “Avrupa neler olduğunu biliyor”, “Her yer Taksim her yer direniş”, Tayyip istifa yazan pankartlar taşıyıp, sloganlar attı. Mitingte Çarşı imzalı pankart da dikkat çekti.

Taşıdıkları pankartlarla Başbakan Erdoğan’ı istifaya çağıran Aleviler, erken  genel seçim istedi.

Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu Ali Doğan amaçlarının Türkiye'deki protestolarla dayanışmaya paralel 'Avrupa kamuoyunu AKP hükümetinin uygulamaları konusunda hassaslaştırmak' olduğunu açıkladı.

Alman Yeşiller Meclis Grup Başkanı Volker Beck de bir konuşma yaptı. Beck, “Erdoğan hükümetinin Türkiye’de kurduğu rejim giderek daha da otokrat olmaya başladı. Erdoğan’ın demokrasiye tahammülü yok. Basın özgürlüğünü kısıtlayan, gazetecileri hapse attıran, eylemcilere polisi saldırtan demokrat olamaz. AP’ye seni tanımıyorum diyen demokrasiden söz edemez” dedi.