Uğradığı silahlı saldırı sonucu 4 yıl önce Genel Yayın Yönetmeni olduğu Agos’un önünde hayatını kaybeden ve dava aşamalarından, soruşturmaya kadar bütün süreci devletin örtmesi olay olan Hrant Dink için, binlerce kişi vurulduğu yerde buluştu. Sloganlar aynıydı: Hepemiz Hrant’ız hepimiz Ermeniyiz… Hrant için adalet için… Faşizme inat kardeşimsin Hrant... Katil devlet hesap verecek...

Hrant Dink resimleri "Unutmayacağız, affetmeyeceğiz" yazılı pankart ile, “4 yıldır Hrant yok”, “4 yıldır yüzleri yürekleri yok”, “4 yıldır meclis yok, yargı yok, Hrant yok” yazılı lolipop ve dövizler taşıyarak, “Hepimiz Hrant’ız hepimiz Ermeniyiz”, “Yaşasın Halkların kardeşliği” ve “Faşizme inat kardeşimsin Hrant”, “Faşistler vuruyor AKP koruyor” sloganları atan binlerce kişi Taksim, Şişli, Kurtuluş ve diğer tüm yönlerden Agos gazetesi önüne aktı.

Aralarında yazar Vedat Türkali, gazeteciler Oral Çalışlar, Cengiz Çandar ve Uğur Mumcu’nun oğlu Özgür mumcu, BDP’li milletvekilleri Akın Birdal ile Sebahat Tuncel, Ufuk Uras, Sırrı Süreyay Önder, Zeynep Tanbay, Ferhat Tunç, Haluk Levent, Süleyman Çelebi, yüzlerce sanatçı, akademisyen ve binlerce vatandaşın katıldığı eylemde, Hrant’ın vurulduğu yere karanfiller bırakıldı.

Ermenice ve diğer birçok dilde şarkıların Agos camından çalındığı eylemde, daha önce faili meçhul cinayetlerde hayatını kaybeden onlarca aydının aileleri de hazır bulundu. Hrant’ın eşi Rakel ve diğer akrabalarının da katıldığı eylemde yapılan konuşmalarda Türkiye’nin içinde bulunduğu kaotik durum ile aydınlatılmayan cinayetlerin sorumlusunun devlet olduğu vurgulanarak, asıl suçluların bulunup yargılanması istendi.

Bülent Aydın’ın yaptığı sunumla başlayan eylemde hazırlanan metni seslendiren Abdi İpekçi’nin kızı Nüket İpekçi adalet kurumlarına seslenerek, “4 yıldır sorduğumuz sorular mahkeme salonundan içeri girmiyor. Her şey sözde kalıyor. Artık kalmasın” dedi.

Eylem sırasında kartondan yapılmış tabutlar meydanda elden ele dolaştırılırken, faili meçhullerle hayatını kaybeden Abdi İpekçi’den, Ahmet Taner Kışlalı’ya, Ugur Mumcu’dan Musa Anter’e kadar onlarca kişinin isimleri alkış seli arasında okundu.

Öldürülen Milliyet Gazetesinin genel Yayın Yönetmeni Abdi İpekçi'nin kızı Nükhet İpekçi konuşmasında, Rakel Dink’in geçtiğimiz yıl yaptığı konuşmaya atfen, “Biz 4. Kez buradayız. Artık akraba olduk. Biz bu cinayetin insanlığa karşı işlenmiş suçlar arasında olduğunu biliyoruz. Hrant için adalet için büyük bir aile olarak buradayız. Artık akraba olduk. Ancak bütün sorularımız havada kalıyor. Biz bu cinayetlerin insanlık suçu olduğunu söylüyoruz. Ancak hiçbir sorumuz mahkeme kapısından salona girmiyor” dedi.

“Bu dünyanın camını çerçevesini dağıtmak istiyoruz” ifadelerini hatırlatan İpekçi, “Bizim yerimizde olsanız ne yapardınız. Biz yıllardır bir tek mahkemeler ve mezarlıklara gidiyoruz. Davada ismi geçenlere soruyoruz” diyerek konuşmasını tamamladı.

Hrant Dink Cinayeti davası avukatları ise iki gün önce 31 kişinin soruşturulması için yeniden dilekçe verdiklerini hatırlattılar.

Alkış ve sloganlarla sona eren eylem sırasında yazar Vedat Türkali de Hrant’ın vurulduğu noktaya tekerlekli sandalyesiyle geldi. Türkali burada dakikalarca sessiz durarak, cinayet planını ve dava süreçlerini protesto etti. Eylemde Hrant’ın avukatları da hazır bulundu.

ANF