Alevi yurttaşlar için önemli inanç merkezlerinden biri olan Bingöl Kiğı ilçesindeki İlbeyi köyünde bulunan Gulçin Baba ve Haydar Baba Türbeleri ile Çomak köyü mevkiinde bulunan Pir Xanikan Türbesi'ne girişler jandarma tarafından engellendi.

DİHA'daki habere göre; her sene ziyaret edilip, kurban kesilen türbelere girişleri jandarma "güvenlik" gerek gerekçesiyle engelledi.

Alevi yurttaşların söz konusu türbelerin bulunduğu bölgelere gidişlerine izin verilmemesi üzerine yurttaşlar Kiğı Kaymakamlığı'na başvurdu.

JANDAR: 'ZİYARETLERE GİDERSENİZ BAŞINIZA GELECEKLERDEN BİZ SORUMLU DEĞİLİZ"

Ancak Kaymakamlık bölgenin "özel güvenlik bölgesi" olduğu gerekçesiyle yurttaşları İlçe Jandarma Karakolu'na yönlendirdi. Bunun üzerine jandarma karakoluna giden yurttaşlara askeri yetkililerin "Ziyaretlere gidemezsininiz, giderseniz başınıza geleceklerden biz sorumlu değiliz," dediği öğrenildi.

YURTTAŞLAR TEPKİLİ

Yurttaşlar ise engellemeye dönük tepkilerini "Güvenlik gerekçesiyle bizi değerlerimizden ediyorlar, dini inançlarımızı yapamıyoruz. Devletin Alevilere ve Kürtlere yaptığı zulüm yetmedi mi, daha ne kadar susacağız. Devlet bizim güvenliğimizi sağlamaktan sorumlu değil mi? Devlet sağlamayacak da kim sağlayacak?" sözleriyle dile getirdi.