İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, CHP Kırklareli Milletvekili Mehmet Kesimoğlu’nun gaz kullanımı ile ilgili soru önergesini şöyle yanıtladı:

 

'MODERN ÜLKELERDEKİ GİBİ'

“Kanunlar doğrultusunda, göz yaşartıcı gaz silahları ve mühimmatı, bütün modern ülke güvenlik teşkilatlarında olduğu gibi Teşkilatımızda da gerek kanuna aykırı olarak düzenlenen, gerekse sonradan kanuna aykırı hale dönüşen toplantı ve gösteri yürüyüşleri, özel maharet gerektiren operasyonlar ile benzeri eylemlerde toplulukları dağılmaya zorlamak, belirli istikametlere yönlendirmek, güvenlik güçlerine karşı yapılan direnişi kırmak ve saldırganları etkisiz hale getirmek gibi amaçlarla kullanılmaktadır.

 

'TAMAMEN DOĞAL BİR BİTKİ'

“Göz yaşartıcı OC gazı tamamen doğal bitki olup, insan sağlığı üzerinde kalıcı hiçbir etkisi olmadığına dair İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji ve Klinik Farmakoloji Ana Bilim Dalı tarafından verilmiş rapor mevcuttur. CS gazı ise üretici firma tarafından ‘Uygun eğitim almış personel tarafından kullanıldığında insan sağlığına zararlı olmadığına’ dair verilen kalite güvenlik belgesiyle kullanılmaktadır. Bu çerçevede kayıtlarımıza göre ülkemizde, Emniyet Teşkilatı tarafından kullanılmakta olan gaz mühimmatlarından kaynaklanan bir ölüm vakası yaşanmamıştır.”

 

Kesimoğlu, önergesinde Mayıs 2012’de Yalova’da arkadaşlarının kavgasını ayırmaya çalışan Çayan Birben’in, astım hastası olduğunu söylemesine rağmen polisin yüzüne biber gazı sıktığını ve öldüğünü de ifade etti. Bakan Şahin, Yalova Valiliği’nden aldığı yazıyla iddiayı şöyle yanıtladı:

 

GAZDAN SONRA ‘SIKMA’ DEMİŞ

“Halen Yalova Cumhuriyet Başsavcılığı’nda işlem gören kasten yaralama olayının taraflarından alınan ifadelerinde ve polis tutanaklarının incelenmesi sonucunda Birben isimli şahsın biber gazı kullanıldıktan sonra ‘Sıkmayın astımım var’ dediği tespit edilmiştir. Olayla ilgili İçişleri Bakanlığı’ndan konunun araştırılması yönünde müfettiş görevlendirilmesi talep edilmiş, görevlendirilen Polis Başmüfettişleri olaya müdahale eden polislerle ilgili idari yönden gerekli soruşturmaya başlamışlardır. Ayrıca Yalova Cumhuriyet Başsavcılığı’nca adli yönden tahkikat başlatılmış ve her 2 tahkikat da devam etmektedir.”

 

KESİMOĞLU: TEKLİF YASALAŞMALI

CHP’li Kesimoğlu, Bakan Şahin’in yanıtlarına şu tepkiyi gösterdi: “Bakanın sözleri ‘Biber gazı zararlı değil, personelimiz eğitimsiz’ anlamına mı geliyor? Bu kadar tehlikeli olan ve kimyasal silah sayılan bir maddenin, eğitimsiz kişilerin eline verilmesi bizzat Sayın Bakan’a aittir. Biber gazı kullanımının sınırlandırılması ve zorlaştırılması için daha önce vermiş olduğum kanun teklifi derhal gündeme alınmalı ve yasalaşmalıdır.”

 

7 KİŞİNİN ÖLÜMÜNE NEDEN OLDU

Bianet’in derlediği bilgilere göre, biber gazı, 2007'den bu yana doğrudan ya da dolaylı olarak Birben'in yanı sıra yedi kişinin ölümüne sebep oldu:

 

1 Mayıs 2007/ İbrahim Sevindik (75) havasız kalarak öldü,

 

4 Nisan 2009/ Mustafa Dağ, bombanın kafasına çarpmasıyla öldü,

 

12 Haziran 2009/ Hatice İdin gaz bombası dolayısıyla öldü.

 

9 Ekim 2009/ Mehmet Uytun (18 aylık) bombanın kafasına çarpmasıyla öldü,

 

27 Nisan 2011/Kazım Şeker (60) kalp krizi geçirerek öldü,

 

Mayıs 2011/ Metin Lokumcu (54) kalp krizi geçirerek öldü,

 

21 Mart 2012/ Hacı Zengin (55) solunum rahatsızlığına bağlı olarak öldü,

 

Ayrıca 10 Nisan 2012 tarihli Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararına göre barışçıl gösterilerde biber gazının kullanılması insan hakkı ihlali olarak kabul ediliyor.

 

AİHM, İstanbul'da 2004'te düzenlenen NATO Zirvesi karşıtı bir gösteriye katılan öğretmen Ali Güneş'e polis tarafından çok yakın mesafeden göz yaşartıcı gaz sıkılması konusunda Türkiye'nin, tazminat olarak Güneş'e 11 bin 500 euro (yaklaşık 27 bin lira) ödemesine hükmetti.