Batman'ın Beşiri (Qubîn) ilçesine bağlı Kuşçukuru (Kelhok) köyünden 1992 yılında Almanya'ya göç eden 10'u aşkın Êzidi ailesi, bölgedeki bir aşirete 'emanet ettikleri' köylerinin kendilerine verilmesini istiyor. Tapulu köy ve arazilerine kavuşmak isteyen Kuşçukuru köy sakinlerinin bu nedenle Batman 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açtığı davanın ilk duruşması görüldü. Görülen davada yetersiz belge olduğu nedeniyle duruşma 8 Mayıs tarihine ertelenirken, davaya bakan avukat ise mahkeme heyetine yazılı savunma vererek, köylülerin arazilerinin tekrar verilmesini istedi.

Almanya'nın Hollanda sınırındaki Emeric bölgesinde Klve kentine bağlı Weeze ilçesinde oturan Êzidiler, terk ettikleri toprakların hasretini gidermek istiyor.

‘KÖYÜ EMANET OLARAK TESLİM ETMİŞTİK’

Dönmek isteyen Êzîdîler ve davayla ilgilenen Kuşçukurulu Nedim Erkiş, 1980 yılı öncesi ve sonrası Beşiri’deki Êzidilerin bazı sebeplerle Avrupa’ya gitmek zorunda kaldığını belirterek, o dönemde dalga dalga kendi köylerinden çıktıklarını ve kimsenin köyde kalmadığını söyledi. 1992 yılında köylülerin tamamının köyden çıktığını belirten Erkiş, köylerini bir aşirete mensup ailelere teslim ettiklerini ifade ederek, "Köyü emanet olarak teslim etmiştik. Ve sözleşmeli verdik. Bizim tapularımız da var. Biz emanet etiğimizde bize söz verdiler. Ne zaman köyünüze dönerseniz köyünüzü vereceğiz sözünü vermişlerdi” dedi. Köylerine tekrar dönme kararını 2012 yılında aldıklarını ifade eden Erkiş, “Kasım 2012’de geldik köyümüzü teslim etiğimiz kişilerle görüştük. Kendilerine verdiğimiz emaneti istedik. Maalesef bize ‘size köyünüzü vermeyeceğiz’ dediler. ‘Sadece size ait araziyi vereceğiz’ dediler. Yalnız evlerden çıkmayacaklarını söylüyorlar. Bütün köy ve evlerin tapuları bizimdir. Biz onların dediği şekilde kabul etmedik ve hukuki yollara başvurduk. Kasım 2012’den beri mahkemeye vermişiz” diye konuştu.

‘AVRUPA’DA DEĞİL DOĞDUĞUMUZ KÖYDE YAŞAMAK İSTİYORUZ’

Beşiri bölgesinde Êzidi halkın üzerinde aşiret, feodal, baskı ve zulüm politikaları olduğunu dile getiren Erkiş, şunları belirtti:

“Êzidi halkı bu nedenle göç etmek zorunda kaldı. Çok yoğun baskılar vardı üzerimizde. 30 yıldan fazladır bölgemizden uzağız. Yapılan bu barış süreçleri de olumlu görüyoruz. Bu nedenle artık Avrupa’da değil köyümüzde ve doğduğumuz yerde yaşamak ve ölmek istiyoruz. Birçok değişimlerin olduğunu düşünüyorduk. Maalesef geldik 1980’li yılların önümüzdeki zorluklaları ve engellemelerinin devam ettiğini gördük. Artık biz 21. yüzyılda yaşıyoruz. Hala zihniyet aynı. Bizim inancımız Êzidilik olduğu için olumsuz etkiler vermek istiyorlar. Bizim köylerimiz işgal edilmiş durumda. Bu nedenle köyümüze dönemiyoruz ve evlerimize giremiyoruz. Orada birçok köy ve köylüler var. Ama sadece Êzidilere haksızlık oluyor. Hiç kimse diğerlerine karışmıyor. Tek bir isteğimiz odur ki bir an önce bize köyümüzü teslim etsinler. Bütün Êzidilerin köylerine dönmeleri için bir hazırlıkları ve istekleri vardır. Barışçıl bir yaşam dönüşlerin üzerinde etkili olacak.”

‘KÜRT KURUMLARI VE KURULUŞLARINDAN DESTEK İSTİYORUZ’

Erkiş, özgür ve demokratik bir ülkede yaşamak istediklerini kaydederek, bütün Kürt kurum ve kuruluşlarından ve kamuoyundan herkese Êzidilere destek verme çağrısında bulundu. Kuşçukuru köyü eski muhtarı Kenan Erkiş, köyde kendilerine ait evleri ve köy mezarlığını gösterdi. Erkiş, “Nasıl olursa olsun kendi köyümüze ve toprağımıza dönmek istiyoruz. Doğduğum ve büyüdüğüm köyde yaşamak istiyorum” dedi. (yuksekovahaber)