Milyonların polis şiddetini protesto ederek sokaklara dökülmesine karşı polisiye yöntemlerle çözüm aranması direnişlerin sürmesine neden oluyor. Polis şiddetini olduğu her yerde direnişler dün gece boyu sürdü.

Beşiktaş'ta sabah erken saatlerde eylemcilerle polis arasında yaşanan çatışmadan okula giden öğrenciler ve işe giden vatandaşlar etkilendi. Polisin attığı biber gazından etkilenen İstanbullular gözyaşları içinde kaldı.

Dün Dolmabahçe ve Beşiktaş’ta başlayan olaylar dün gece çok şiddetlendi, bu sabah yine devam etti. Dolmabahçe’de sabah saatlerinde polisle eylemciler arasında çatışma yaşandı. Polislerin biber gazına eylemciler taşlarla karşılık verdi. İşe giden vatandaşlar ve okula giden öğrenciler atılan biber gazından etkilendi. Gözyaşları içinde kalan vatandaşlardan bazılarının koşarak uzaklaştığı görüldü.

Gazdan etkilenen sadece vatandaşlar değildi. Dolmabahçe Caddesi’nde görev yapan trafik polisleri de gazdan etkilenmemek için maske taktılar. Trafikte ilerleyen araçlardaki yolcular da dışarıda yaşananları camdan hayret dolu bakışlarla izledi. Öte yandan belediye ekiplerinin yol ortasındaki demir yığınlarını kaldırma çalışması devam ediyor.

TAKSİM YOLLARINDA BARİKATLAR

Taksim Meydanı'nda bu sabah yine bazı göstericiler bekleyişini sürdürüyor. Göstericilerden bazıları geceyi parçalanan araçların ve yakılan çevik kuvvet konteynerinin içinde geçirdi. Bazı göstericiler ise Cumhuriyet Anıtı'nın çevresinde kurdukları çadırda ve yeşillik alanda yattı. Bu arada Taksim'e çıkan yollarda hala barikatlar olduğu görüldü.

BEŞİKTAŞ’TA GECE BOYU ÇATIŞMA

Taksim ve çevresinde bunlar yaşanırken Beşiktaş ve Dolmabahçe’de çatışmalar sabahın ilk ışıklarına kadar sürdü. Barbaros Bulvarı’ndan inenler Beşiktaş’ta polis barikatını aşmaya çalışırken, İnönü Stadı çevresinden Dolmabahçe’ye doğru yürüyenler de polis engeliyle karşılaştı. İnönü Stadı’nın çevresinde protestocular yol üzerine yığdıkları bariyerleri ateşe verdi. Dolmabahçe Sarayı’nın arka tarafında da polisle karşı karşıya gelen grup bariyerleri ileri taşıyarak polisi geri püskürtmeye çalıştı. Polisin gruba biber gazı ve tazyikli su ile müdahale etmesi üzerine bazı protestocular polise taş atarak karşılık verdi.

Ayrıca kaldırım taşlarını söken eylemciler taşları yola yığarak engel oluşturdu. Bir grup ise barikatların arkasında bayrak açarak ve sloganlar atarak ilerledi. Protestocuların polise giderek yaklaşması üzerine polis müdahaleyi arttırdı ve protestocuları Maçka parkına doğru püskürtü.

Barbaros Bulvarı’ndaki polisin çekilmesinin ardından grup Dolmabahçe’deki Başbakanlık Ofisi’ne doğru yöneldi. Göstericiler, ofise yakın bir noktada durarak slogan atmaya başladı. Ofisin önüne çok sayıda çevik kuvvet polisi sevk edildi ve gruba müdahale edildi.

Farklı ideoloji ve renklerin bir araya gelmesiyle bir ilkin yaşandığı barışçıl ‘Gezi Parkı’ direnişinde aşırı polis şiddetine tepki olarak kamu araçlarına zarar verildiği dikkat çekti. Park içinde bulunan polis araçları ters çevrilerek üzerlerine yazılar yazılırken, belediye otobüsleri ve araçlar da bazı göstericiler tarafından yakıldı. İstiklal Caddesi üzerindeki çok sayıda işyerinin cam ve vitrinleri de tahrip edildi.

AKARETLER’DE İNSAN ZİNCİRİ

Gün boyu sakin bir gün geçiren İstanbul’da akşam büyük olaylar çıktı. Beşiktaş’taki Başbakanlık Ofisi çevresinde mevzilenen polis, barikatlar kurarak toplanan gruplara 3 koldan müdahale etti. Barbaros Bulvarı, Dolmabahçe ve Akaretler’de gaz bombaları ve tazyikli suyla yapılan müdahaleler sokakları adeta savaş alanına çevirdi.

Çok sayıda kişinin yaralandığı olaylar gece boyunca sürerken, Dolmabahçe Camii de revire döndü. Aralarında doktorların da olduğu 50’yi aşkın sağlık görevlisi camide yaralılara müdahale etti. Akaretler’de de insan zinciriyle barikat kuruldu. Polisle göstericiler arasında yaşanan çatışma ara sokaklarda da sürdü.

NOTLAR....

* Eylemler sırasında duvarlar yazı ve sloganlarla doldu. Sabah ise emniyet ve belediye ekipleri yazıları sildi. Gürcistan plakalı bir otomobille Beşiktaş’a gelen ve emniyet mensubu olduklarını belirten 3 kişi yazıların üzerini ellerindeki rulo fırçalarla siyah ve kırmızıya boyayarak kapattı.

* Polisin attığı gaz bombalarının altındaki İstiklal Caddesi’nde ortaya çıkan gelin ile damat görenleri şaşırttı. İstiklal Caddesi üzerinde bulunan tarihi Saint Antuan Kilisesi’nde evlenen ve yakınlarının hatıra fotoğrafı çekmesi için caddeye çıkan yabancı çift atılan gaz bombalarından etkilenince fotoğrafı yüzlerinde mendille çektirmek zorunda kaldılar. Birbirlerini öpüp tebrik eden çifte yoldan geçenler “Çocuklarınıza ‘Barış’ ismini verin” diye seslendi. (Milliyet)