Kadıköy vapur iskelesi, Dolmabahçe’deki Başbakanlık Ofisi’nin yanına yapılan otele satıldı. İskele ‘otele özel’ olacak.

Beşiktaş’taki Kadıköy Şehir Hatları İskelesi’nin Dolmabahçe’deki Başbakanlık Ofisi’nin yanına yapılan Shangri-La Oteli’ne satıldığı ortaya çıktı.

Mimarlar ve şehir plancıları iskelenin otel tarafından özel iskele olarak kullanılacağını söyledi. Otelin açılış görüntülerinde iskele otel sınırları içinde gösterildi.

Ayrıca Shangri-La Oteli yeni bir siluet bozumuna da yol açtı. Denizden tarihi Dolmabahçe sarayının görünümü otelin kaba saba ve daha büyük görünümü yanında söndü.

Hüseyin İstemil'in Taraf'taki haberine göre, Galataport’un özelleştirilmesiyle başlayan tartışmalar bitmeden İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin çok tartışılacak bir karara imza attığı öğrenildi.

Beşiktaş’taki Kadıköy İskelesi Türk-Çin ortaklığıyla yapılan Shangri-La Oteli’ne satıldı. İddialara göre Dolmabahçe’deki Başbakanlık Ofisi’nin hemen karşısına yapılan Shangri-La Oteli iskeleyi satın aldı ve bundan böyle özel olarak otel ulaşımı için kullanacak.

Beşiktaş’ta Kadıköy İskelesi olarak ise rıhtımda bulunan Üsküdar İskelesi kullanılacak. İskelenin satılma gerekçesi daha önce Akaretler Durağı’nın kaldırılmasında olduğu gibi “güvenlik” olarak açıklanacak.

İSKELE OTEL SINIRLARINDA

11 Mayıs’ta Başbakan Erdoğan tarafından açılışı yapılan otelin tanıtım görüntülerinde iskele, otel sınırları içinde yer alıyor. Ayrıca Kadıköy İskelesi ile otel arasındaki yolun, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Çalışma Ofisi’nin emniyeti için araç trafiğine kapatıldığı, bu alanın da Sahangri- La Oteli’ne devredileceği öğrenildi.

Konuyla ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesi herhangi bir açıklama yapmazken gerekli düzenlemeler için çalışmalar başlatıldı. Önce Başbakanlık Ofisi’nin yanından geçen yol trafiğe kapatıldı. Çalışmalar kapsamında Büyükşehir Belediyesi’nin aldığı kararla Dolmabahçe’nin yanından geçen yol da kapatıldı. Deniz Müzesi’nin yanından kalkan İETT otobüsleri, güzergâhını değiştirerek Barbaros Bulvarı’ndan dönüşlerini sağlamaya başladı.

UYGULAMA TAMAMEN HUKUKSUZ

Shangri-La Oteli’ni tescilli bir yapı olan tütün depolarının yerine yapıldığı için dava eden Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhçu iskelenin durumunu Taraf’a değerlendirdi. Muhçu, otele açtıkları davanın İstanbul İdare Mahkemesi’nde devam ettiğini belirterek uluslararası kanunlar ve Türkiye’deki ilgili yasalara göre kıyıların hiçbir şekilde vatandaşlara kapatılamayacağını, iskelenin satılma durumunun da tamamen hukuksuz olduğunu ifade etti.

Muhçu şöyle devam etti: “Dolmabahçe’nin Başbakanlık Ofisi olarak kullanılmaya başlanmasından sonra yoğun olarak kullanılan Akaretler Otobüs durağı hiçbir açıklama yapılmadan kapatıldı. Sonra ‘güvenlik gerekçesiyle kapattık’ dediler. Şimdi de iskele için bunu yapmak istiyorlar. İskele tamamen kamusal alandır. Kıyıda yer aldığı için hiçbir şekilde satılamaz veya kiralanamaz. Açtığımız davayla yargının otel ile ilgili iptal kararı vereceği kanaatindeyim.”

KAYNAĞI BELİRLENEMEYEN YANGIN ÇIKMIŞTI

Muhçu sözlerini şöyle sürdürdü: “Daha önce iskelede kaynağı belirlenemeyen bir yangın çıktı ve bir kısmı kullanılmaz hale geldi. Şimdi de fiilen kıyı bandı tamamen kapatılmaya çalışılarak yapılan otele tahsis edilmeye çalışıldığı ortaya çıkıyor.”