HRANT KASPARYAN / TARAF

İsmail Beşikçi Vakfı yararına düzenlenen gece, İstanbul, Diyarbakır ve Erbil’den gelen sanatçı, aydın ve hayırseverleri bir araya getirdi 

7 Ocak 2012’de kuruluşu ilan edilen İsmail Beşikçi Vakfı (İBV) yararına 26 Ekim Cumartesi akşamı Ceylan Intercontinental Otel’de bir yemek düzenlendi. Kuruluşunun ikinci yılını kutlamaya hazırlanan İBV, toplumbilimci ve yazar İsmail Beşikçi’nin düşüncelerini ve eserlerini yaşatmayı, bilimsel, sosyal ve kültürel alanlarda araştırmalar yapmayı, kütüphaneler, bilim ve eğitim birimleri oluşturmayı hedefliyor.

Düzenlenen geceye Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir, Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, Dr. Tarık Ziya Ekinci, Hrant Dink Vakfı Başkanı Rakel Dink, halk sanatçısı Ahmet Kaya’nın eşi Gülten Kaya, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, AKP Şırnak Milletvekili Mehmet Emin Dündar, yazar Fehim Işık, Ahmet Tulgar, hayırsever işadamı Yakup Süt ve çok sayıda davetli katıldı.

Geceye katılan ressam Ahmet Güneştekin, 2012’de tamamladığı ve Son Askerler adlı tablosunu İBV’ye bağışladı. Tablo, vakıf yararına açık artırmaya çıkarılarak 200 bin TL’ye satıldı, elde edilen gelir vakfa bağışlandı.

Gecede sahne alan sanatçı Rojin ve Xero Abbas, Kürtçe ve Türkçe şarkılar seslendirdi. Aram Tigran ve Ahmet Kaya’nın eserlerinin de seslendirildiği gecede zılgıtlar eşliğinde çekilen halaylar, protokol soğukluğunu ortadan kaldırdı. Vakfın Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Gürbüz gecede yaptığı konuşmada şunları söyledi: “İBV, her türlü siyasi hareket ve partiye eşit mesafede duran bir kuruluştur. Vakfımız, bilimi, kültürü esas alan partiler üstü bir bilim kurumudur. İBV’nin kütüphane kuruluşu gerçekleştirilerek kullanıma açılmıştır. İBV yayınları oluşturularak 18 kitap yayımlanmıştır. Vakfımız hiçbir kurum, kuruluş ve devletten destek görmemiştir. Elde edilen gelirlerin kaynağı, vakfımızın yayını olan kitap satışları ve bağışlardır.”

Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir gecede yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Beşikci hocanın kitaplarını okumanın, taşımanın suç olduğu, işkenceyle geçen karanlık günlerden sonra bugün İsmail Beşikçi Vakfı’nın, bilimin, kardeşliğin dostlarıyla bu gecede buluşabiliyorsak, bu kendiliğinden gerçekleşmedi. (...) Bugün Türk kardeşlerim burada, Kürt kardeşlerim burada, Aleviler burada, Ezidiler burada, Süryaniler burada, Ermeniler burada; bu ülkenin gerçek fotoğrafı burada, bu ülkenin aydınlık geleceği burada.”

ÇALIŞMALAR DEVAM EDECEK

Taraf’a konuşan vakfın onursal başkanı İsmail Beşikçi şunları söyledi: “Faaliyet göstermekte olan vakfımıza manevi ve gönüllü katkıların yanı sıra maddi katkılar sunan destekçilerimizin de katılımıyla bu anlamlı geceyi düzenliyoruz.

Vakfın kurumsallaşmasında, ileriye dönük adım atabilmesi bağlamında işadamlarının katkısı da önemli. Yaklaşık 20 bin kitap ve ciltlenmiş halde üç bin gazete şuan vakıf bünyesinde oluşturulan araştırma kütüphanesinde fonksiyonel hale getirildi. Bu tür çalışmaların katlanarak artacağına inanıyorum.”